Jeste li izvrstan kandidat za promaknuće? | Partus Akademija

Jeste li izvrstan kandidat za promaknuće?

Siječanj je mjesec novih izazova sa starim znanjima i iskustvima. Dok su neki odlučili početi vježbati i zdravije živjeti, neki su odlučili ove godine stati na kraj istim poslovnim pozicijama, gledanju kako drugi dobivaju bonuse i povišice i odlučili su da je 2017 godina za traženje promaknuća. Ako ste se prepoznali u ovom uvodu, ovaj članak je za vas.

Nekada su promaknuća išla sukladno s biološkim godinama i godinama rada u kompaniji. Danas godine nisu toliko važne, koliko vi, odnosno vaša sposobnost, upornost, emocionalna inteligencija, samopouzdanje i marljiv rad.

Ako niste sigurni  imate li ono što je potrebno, u nastavku vam donosimo karakteristike dobrih kandidataza promaknuće i savjete kako ih možete postići:

1. Dajete sve od sebe na trenutnoj poziciji – uvijek! Kompanije trebaju menadžere i lidere koji su voljni dati 120% sebe. To ne znači nužno da ostajete iza radnog vremena, već da svoje radno vrijeme dobro organizirate.

Savjet: Prije odlaska na posao vizualizirajte svoje obaveze taj dan. U glavi prođite kroz sve sastanke, pisanje izvještaja, izrade djelova projekta i vizualizirajte na koji način ih odrađujete. Fokusirajte se na pozitivno. Odredite i vrijeme koje vam je potrebno za određenu aktivnost.

2. Gradite odnose s drugima. Jedan od ključnih čimbenika dobrog odnosa je aktivno slušanje. Aktivno slušate ukoliko ne prekidate drugu osobu svaki čas sa izrazima poput „Naravno“, „Imaš pravo“, „I ja isto“ i ukoliko ne čekate trenutak da kažete protuargument ili svoju anegdotu.

Savjet: Pokušajte slušati što vam osoba govori, na taj način pratite razgovor kako biste na poslijetku razgovor vodili. Fokusirajte se na temu i pratite detalje, pružite pažnju drugoj osobi. Više aktivnog slušanja smanjuje greške u komunikaciji.

3. Konstantno učite i razvijate nove vještine. Danas nije dovoljno posjedovati znanja i vještine koje vaše radno mjesto zahtjeva. Potrebno je stalno nadograđivati svoja znanja iz raznih područja. Kada posjedujete dodatna znanja i vještine osjećat ćete se kompetentnijim tražiti promaknuće.

Savjet: Ako nemate potrebna formalna znanja, prvenstveno uložite u to područje jer nikada nije kasno za fakultet. Ako imate, učite i razvijajte svoje „meke“ vještine poput vještina pregovaranja, prezentiranja, upravljanja emocijama. Zasigurno će vam pomoći u radu s ljudima ili pregovorima sa šefom oko promaknuća, ali vam mogu koristiti i u privatnom životu.

4. Tražite i prihvaćate povratne informacije o svom radu. Na taj način dajte do znanja da vam je stalo do vašeg profesionalizma i kompanije u kojoj radite što povećava šansu za vaše promaknuće. Osim toga, kroz povratnu informaciju gradite realnu sliku o sebi i gradite samopouzdanje temeljeno na stvarnim činjenicama.

Savjet: Pokušajte biti u kontinuiranom kontaktu sa svojim nadređenim, pitajte za savjet i mišljenje u vezi vašeg rada neovisno o godinama vašeg radnog staža. Kada dobijete povratnu informaciju, nemojte se pravdati, nemojte pregovarati, već samo dostojanstveno odgovorite „hvala“. Povratne informacije su tu da bi vas usmjerile. Osim svojih nadređenih, povratnu informaciju tražite i od svojih kolega pa ih usporedite i unaprijedite svoja znanja i vještine.

5. Vjerujete u svoje sposobnosti. Nemoguće je ostati dugoročno motiviran i davati najbolje od sebe ako ne vjerujete u sebe. Vrlo često počnemo sumnjati u naše sposobnosti nakon neuspjeha.

Savjet: Umjesto da razmišljate „Ja to ne mogu“, „Ovo je previše za mene“  počnite se bodriti i razmišljati „Ja to mogu“, „Ova prepreka mi ne može ništa“. Jedan neuspjeh nije mjerilo vaše sposobnosti. Ako vam je teško bodriti se, pitajte druge ljude iz svoje okoline što misle o vašim sposobnostima.

I savjet za kraj, nemojte čekati, kreirajte. Kreirajte svoje vlastite prilike. Na papir ispišite sve potrebe kompanije u kojoj radite i svoje vještine i usporedite. Ako smatrate da ste idealan kandidat za unaprijediti određeno područje unutar kompanije, napišite prijedlog za novu poziciju. Čak i ako vas odbiju, pokazali ste svoju proaktivnosti i kreativnost koja može biti od velike pomoći za vašu iduću kandidaturu. S druge strane, dokazali ste sebi da možete aktivno pristupiti ideji o promaknuću.

Ako želite saznati više o karakteristikama potencijalnih lidera i managera, ali i načine kako to postati, prijavite se na našu INNLP edukaciju još danas i ostvarite popust od 2.000 kn.