MINDFULNESS – pun um je prazan um | Partus Akademija

MINDFULNESS – pun um je prazan um

Koliko puta Vam se dogodilo da odrađujete dnevne zadatke automatizmom? Vozite automobil, obavljate kućanske poslove, ručate ili večerate, a da pritom razmišljate što morate obaviti danas, sutra ili idući tjedan?  Razgovarate s prijateljima, a da se nakon razgovora ne možete sjetiti o čemu Vam je prijatelj govorio?

Iako naš „autopilot“ često doživljavamo korisnim, on nas sprječava da živimo i uživamo u trenutku.  Vodi nas miljama daleko u mislima o stvarima i događajima koji su bili ili se tek trebaju dogoditi.

Što je to Mindfulness?

Mindfulness je skup tehnika i alata koji nam omogućavaju uživanje u sadašnjem trenutku. Iako se često povezuje isključivo s istočnjačkim religijskim pravcima, on zapravo predstavlja  univerzalan način života u kojem možemo ostvariti mentalnu jasnoću i mir. Mindfulness predstavlja namjerno i svjesno bivanje u sadašnjem trenutku, bez prosuđivanja ili odbacivanja, bez fiksiranja na trenutak. Drugim riječima, ne tražimo racionalna objašnjenja zašto se nešto dogodilo, niti zaključujemo na temelju vlastitih emocionalnih stanja i reakcija („uvijek se meni događaju takve stvari“). Mindfulness nam omogućava da doživljavamo trenutke s manje konfuzije, odvraćanja pažnje i stresa. Time preuzimamo kontrolu nad vlastitim mislima, emocijama i tjelesnim senzacijama pomoću koje dobivamo slobodu i mogućnost izbora u različitim situacijama u odnosu na pribjegavanje starim mentalnim obrascima koji vrlo često izazivaju više štete nego koristi.

Stres kao dio životnog stila

Jedna od najčešćih metoda nošenja sa stresnim situacijama ili frustracijama kojoj ljudi pribjegavaju je ignoriranje ili optimistično opravdavanje („proći će samo od sebe“, „zapravo mi nije stalo“, „to je samo prolazno stresno razdoblje“ i slično). No, taj način suočavanja dovodi do „navikavanja“ na stres, ali ne i do njegovog rješavanja što posljedično može imati vrlo ozbiljne posljedice na zdravlje ljudi. Ne rješavanjem uzroka stresa, on se povećava i postaje „dio našeg života“. Stres kao dio životnog stila i svakodnevnog funkcioniranja može dovesti do različitih poremećaja kojima naše tijelo nastoji poslati signale da nešto nije u redu (pr. glavobolje, anksioznost, depresija i slično), do trenutka kada smo mu prisiljeni posvetiti pažnju odnosno tretirati kronične bolesti (migrena, visoki krvni tlak, gastritis…).

Vaše tijelo je uvijek u sadašnjem trenutku, je li i Vaš um?

Discipliniranim provođenjem Mindfulness tehnika možemo svjesno prepoznati stresnu situaciju u samom početku, ali i primijeniti je u svakoj razvojnoj fazi stresa. Omogućava nam život od-trenutka-do-trenutka, prihvaćajući situaciju kakva zaista jest. Također, može biti vrlo koristan za razvoj unutarnjeg mira, mirno suočavanje sa svakodnevnim izazovima, jasnu percepciju problemske situacije kao i brzu procjenu koje vještine i tehnike je potrebno primijeniti. Cilj Mindfulnessa nije postići savršeno stanje opuštenosti, već biti svjestan sebe i svoje okoline bez automatske potrebe da nešto mijenjamo ili popravljamo što posljedično dovodi do opuštenosti.

Ako želite saznati više o tehnikama Mindfulnessa, te ih naučiti primijenjivati u svakodnevnom životu pozivamo Vas da se pridružite  Školi za upravljanje stresom i emocijama.