4 pogreške koje činimo u komunikaciji

Velik dio uspjeha u poslu i u životu ovisi o komunikaciji. Dobra komunikacija izgrađuje odnos i olakšava postizanje ciljeva, dok ona loša čini suprotno – otežava kreiranje uspješnih odnosa i povećava vjerojatnost neuspjeha.  Želite li učiniti komunikaciju s drugima boljom, trebali biste izbjegavati činiti sljedeće pogreške:

Negledanje i neslušanje

U današnje doba napredne informatičke tehnologije, lako je zaboraviti gledati i aktivno slušati drugu osobu. Ako za vrijeme komunikacije gledate u kompjuter ili mobilni telefon i samo jednim uhom slušate ili,  još gore, uopće ne slušate što vam druga osoba govori, osoba će to vjerojatno interpretirati kao manjak interesa ili poštovanja. Niti jedna od spomenutih interpretacija nije dobra, stoga biste trebali  takav način razgovora izbjegavati pod svaku cijenu. Ako nemate dovoljno vremena, radije nekoliko minuta doista pozorno slušajte osobu, nego da to činite duže vrijeme na gore navedeni način.

 

Dijeljenje netraženih savjeta

Često u najboljoj namjeri želimo drugoj osobi pomoći tako da s njom podijelimo neko naše iskustvo ili joj ponudimo konkretan savjet. Prije nego što to učinite, osvijestite treba li osoba vaš savjet i zanima li je što imate reći na neku temu ili jednostavno samo želi da je saslušate. Ako primijetite kroz verbalnu i neverbalnu komunikaciju kako osoba odbija vaš savjet, bilo direktno, bilo pružanjem izgovora, to znači da vaš savjet ne želi čuti, stoga je što prije prestanite savjetovati.

 

Izražavanje stalnog neslaganja

Ranije smo spomenuli kako nas povezuje sličnost, tolerancija i razumijevanje različitosti. Naravno da je u redu izreći neslaganje kada se ne slažete sa stavovima i prijedlozima druge osobe. Ali ako neprekidno  izražavate neslaganje, teško ćete kreirati uspješnu komunikaciju sa sugovornikom.

Ako se već ne slažete oko nečega, za početak pokušajte pronaći barem nekoliko stvari oko kojih se slažete kako biste uspostavili Rapor. Također, dozirajte količinu neslaganja. Ne trebate odjednom osobi reći sve sa čime se ne slažete.

 

Dijagnosticiranje i etiketiranje

Generalno ne volimo kada nam drugi dijele dijagnoze i etikete, stoga ne bismo trebali drugima činiti ono što ne volimo da oni nama čine. Dijagnosticiranje i etiketiranje se uglavnom odnosi na komunikaciju u kojoj osobu svrstavate u neku skupinu ili joj dajete neku značajku bez uvažavanja šire slike i uz manjak tolerancije. Često su to rečenice koje počinju sa: Ti si… Primjerice: Ti si netolerantan. Ti si nesposoban i slično. Kada se nekome na taj način obraćate, osoba nema izbora nego ili se s time složiti i osjećati se loše ili vam agresivno uzvratiti.

Nadam se da će vam ovi savjeti pomoći u uspješnijem komuniciranju. Želite li više saznati kako uspješno komunicirati i ostvariti utjecaj, pridružite nam se na našem programu: New Code Leadership akademije i postanite certificirani New Code Leader i NLP practitioner. Više informacija saznajte ovdje.

Mirta Fraisman Čobanov

mag oecc, MBA, leadership coach & psihoterapeut