5 koraka kako reći “NE”

Često nam je teško reći „NE“ zbog osjećaja krivnje ili straha od sukoba. To je prihvatljivo dokle god ste time zadovoljni i ne nanosite sebi ili drugima  štetu. Međutim, to se može događati povremeno i ne smije biti pravilo.

Općenito biste trebali postaviti jasne granice drugima i što se tiče odnosa i što se tiče posla i zadataka. Ovo je još važnije kada se nalazite na poziciji lidera. To vrijedi i u poslovnom i u privatnom okruženju. Dobre ograde čine dobre odnose.

Ako vam je teško postaviti granice obitelji, prijateljima, ljudima koje vodite ili nadređenima, u nastavku se nalazi 5 koraka koji vam u tome mogu pomoći:

  1. Kupite malo vremena

Ako niste kadri odmah odgovoriti negativno, iako biste to željeli, ili pak ne biste htjeli zbog osjećaja pritiska reći „da“, možete reći:

  • Trebam o tome razmisliti pa ću Vam javiti.
  • Nemam rokovnik pri ruci, javit ću se nakon što provjerim svoje obveze.
  • Trebam baciti pogled na svoje financijsko stanje pa tek onda donijeti odluku.
  • Trebam najprije ustanoviti koje su mi obveze u to vrijeme.
  1. Jasno recite „NE“

Nemojte govoriti: „To će biti teško“ ili „Imam malo vremena“. Druga osoba to može interpretirati kao „da“.

  1. Nemojte previše tumačiti, ispričavati se i obrazlagati

To će situaciju učiniti još težom. Postoji i mogućnost da zbog vašeg opravdavanja osoba pogrešno shvati vaše „NE“ kao „DA“ ili pomisli kako ste ipak promijenili mišljenje. Dovoljno je obično reći:  „Žao mi je“ , uz kratko objašnjenje.

  1. Ponudite neko drugo rješenje ako postoji i ako vam odgovara

U mnogim situacijama ljude može povrijediti vaše odbijanje. Ako ponudite alternativu, pokazat ćete im da shvaćate njihovu situaciju i da ne ignorirate njihove potrebe.

  1. Ne prebacujte odgovornost na druge

Izjave poput: „Znaš da bih ti to rado napravila, ali moj šef  zatrpao me poslom“, radije izbjegavajte. Odluka je vaša i preuzmite odgovornost.

 

Reći „NE“ nije loše! Reći „NE“ na grub i agresivan način je loše. Prethodni načini će vam omogućiti da zauzmete svoj stav, zaštitite i iskomunicirate svoje potrebe bez povrede osobe ispred vas. Zapamtite da dobre ograde grade dobre odnose!

Želite li naučiti kako postaviti jasne granice i osigurati si podršku, u tome vam mogu pomoći naši treneri. Upisi u novu grupu NCL & coaching akademije su u tijeku.

 

Mirta Fraisman Čobanov

leadership coach & psihoterapeut