ANALIZA PARALIZA – kako brže donositi odluke

Onaj tko stalno gleda vjetar, neće nikada posijati.  Onaj tko stalno gleda oblake, neće nikada žeti.“  (Prop., 11,4)

Svima nam se ponekad događa da nam je teško donijeti odluku, međutim što se događa ukoliko provodimo puno vremena donoseći većinu odluka, jer nas je strah kako ćemo donijeti lošu odluku? Previše analize često vodi k paralizi i tada smo preplavljeni s mnoštvom opcija, pretjerano kompliciramo pri donošenju odluka ili smo pak odlučni donijeti savršenu odluku, što je uglavnom nemoguće, jer život, kao niti odluke, uglavnom nisu savršeni.

Čekanje „idealnog trenutka“ je strategija koja dovodi do odgađanja i neproduktivnosti. Dokle god je dobro imati izbor, previše izbora nije dobro i to nas tjera da postajemo neodlučni i provodimo svoje vrijeme na neproduktivan način. Ovdje ne govorimo samo o poslovnim odlukama, već o svakodnevnim odlukama, što se tiče odnosa, rasporeda našeg vremena, pa čak i do odluka što ćemo pojesti i obući.

Sretni i uspješni ljudi naučili su kvalitetno i brzo donositi odluke, kao i nositi se s posljedicama svojih odluka. Proces donošenja odluka je mentalna strategija koju svatko od nas može naučiti. U nastavku nekoliko ideja kako unaprijediti strategiju donošenja odluka

  1. Razlikujte male i velike odluke

Dajte im pažnju kakvu zaslužuju vezano uz njihovu realnu moć. Ukoliko će odluka značajno utjecati na vaš život nakon godinu dana, onda govorimo o velikoj odluci (odluka o promijeni karijere ili npr. odluka o udaji). Nasuprot navedenog, većina svakodnevnih odluka nema ovu moć i u skladu s time im treba pridavati pažnju koje zaslužuju.

  1. Odredite svoje najvažnije kriterije pri donošenju odluke.

Što je ono što vam je uistinu važno? Tih kriterija ne može biti 10. Odredite 3-4 najvažnija i zapišite ih na papir. Npr. ukoliko trebate donijeti odluku hoćete li uči u novu poslovnu suradnju s nekime, važno je znati koji su to 3-4 uvjeta koji su presudni kako biste s nekime surađivali.

  1. Prikupite relevantne informacije

Ponekad ne možemo donijeti odluku jer nam nedostaju relevantne informacije i činjenice. Budite sigurni da ste prikupili one najvažnije kako biste bili u mogućnosti donijeti odluku. S druge strane, budite svjesni da ponekad trebate donijeti odluku iako nemate sve potrebne informacije, jer je šteta od ne donošenja odluke veća od same odluke.

  1. Odustanite od savršenog i zadovoljite se „dovoljno dobrim“

Ukoliko se ne radi o najvažnijoj životnoj odluci, izaberite dovoljno dobru odluku i krenite dalje. Svaka odluka ima svoje „za“ i „protiv“. Ovdje iskoristite pravilo 80/20, gdje u jednom trenutku investiranje 80% svojih snaga koristimo kako bismo za 20 % poboljšali svoju konačnu odluku. Prepoznajte taj trenutak i ne dajte se uloviti u zamku.

  1. Eliminirajte loše odluke

Ukoliko ne znate od kuda krenuti, za početak odredite kuda ne želite krenuti i ne vraćajte se na ono što ste odbacili. Npr. ukoliko kupujete u dućanu odbacite odjeću koju znate da vam ne pristaje. Ukoliko trebate odabrati između različitih projekata odbacite one koji a priori ne zadovoljavaju vaše osnovne kriterije.

  1. Postavite si čvrsti vremenski okvir.

Parkinsov zakon kaže kako se svaki posao može rastegnuti na vrijeme koje imamo na raspolaganju za njegov dovršetak. Ukoliko si damo previše vremena, upravo toliko vremena će nam trebati da završimo zadatak. Stoga si zadajte čvrsti vremenski okvir do kada ćete donijeti odluku i njega se držite bez obzira na sve. Naravno, on treba biti u skladu s važnošću odluke.

  1. Pitajte za mišljenje nekoga tko vam može pomoći u donošenju odluke

Ponekad netko drugi posjeduje znanja i informacije koje nama nedostaju. U tom slučaju možemo pitati drugu osobu za mišljenje. Međutim, čak i ukoliko se naša odluka bazira na tuđoj preporuci, mi smo ti koji smo odgovorni za nju i toga moramo biti svjesni ukoliko se pokaže kako odluka nije najbolja

Ukoliko uz sve ove savjete i dalje imate problema s donošenjem odluka pitajte se postoji li možda neka velika odluka koju izbjegavate i trošite li svoje vrijeme fokusirajući  pažnju na one manje bitne stvari. Ukoliko je odgovor točan, suočavanje može postati vaša prva i najvažnija odluka.