Druga strana komunikacije

Neverbalna komunikacija jedna je od najzanimljivijih i najtajnovitijih načina na koji komuniciramo. Svaki naš pokret nešto govori, a većinu toga nismo niti svjesni. Neverbalna komunikacija često prati verbalnu, međutim može pričati i sama za sebe.

Možda vam se dogodilo da nakon razgovora s nekime niste bili sigurni u odgovore koje ste dobili ili ste imali osjećaj da nešto nije u redu. Možda je to stoga što osoba nije imala usklađenu verbalnu i neverbalnu komunikaciju. Primjerice, dobili ste odgovor „ Sve je u redu.“ kada ste pitali partnera ili prijatelja što nije u redu, međutim odgovor vam se činio neiskren. Ponekad postoji razlika između onoga šta ljudi kažu i onoga šta osjećaju. U tom slučaju govorimo o neusklađenosti verbalne i neverbalne komunikacije, koja ostavlja dojam nepotpunosti i nedorečenosti. Ako u obzir uzmemo činjenicu da je neverbalna komunikacija 93% komunikacije, odnosno zaslužna je za gotovo cijelu našu percepciju događaja, jasno nam je da je nikako ne možemo zanemariti. Želite li odavati dojam sigurnosti i povjerenja, važno je uskladiti svoje verbalne i neverbalne poruke. Dobra je vijest što to možete lako naučiti.

Prije svega,  usmjerite fokus na vlastitu neverbalnu komunikaciju i osvijestite svoje ponašanje u odnosu na okolinu. Dodir je vrlo bitan u odnosima s drugim ljudima, stoga se pobrinite da kroz stisak ruke komunicirate ono što želite. Primjerice, stisak ruke kod postignutog dogovora je jači i čvršći od stiska ruke kojim želite pokazati prijateljstvo, dragost ili suosjećanje. Postura tijela također mnogo govori o vama. Osvijestite imate li prekižene ruke, noge ili oboje jer to može sugerirati zatvoren stav i određenu razinu neprijateljstva. S druge strane, prevelika opuštenost može slati poruku dosade, nezainteresiransti, manjka volje i energije. Nemojte zaboraviti da su oči ogledalo duše, ali i sredstvo komunikacije, stoga gledajte u oči svoje sugovornike. Na taj način iskazujete pristojnost, pažnju i prihvaćanje.

Vaš izgled također komunicira. Odjeća i obuća mogu komunicirati naš stav prema društvu i osjećaj pripadnosti. Nemojte zanemariti i prostor koji zauzimate. U zapadnjačkoj kulturi intimni prostor iznosi od 15 do 45 centimetara, stoga ne ulazite nepozvani u taj krug jer možete narušiti komunikaciju i sklad s osobom. I na kraju ne zaboravite vaš izraz lica, pogotovo ako radite s ljudima u uslužnom sektoru, jer nekada dobro raspoloženje i iskren osmijeh mogu postići i više nego sva znanja i vještine koje posjedujete.

Želite li saznati više o neverbalnoj komunikaciji i kako njome upravljati, pridružite nam se na našoj radionici „Izvrsnost u komunikaciji“, 29.09. u prostoru Partus akademije za razvoj izvrsnosti.