Gubite li vlastitu utrku?

Korporativni svijet zna biti „umjetan“, bez duha i osjećaja pripadnosti i potaknuti gotovo pa robotski način razmišljanja. Koliko puta ste rekli sljedeće: „kako mogu biti dobro kada je ponedjeljak?“, „opet ispočetka..“ ili „jedva čekam petak“, a tek ste ušli u lift  koji kao da će vas odvesti u zonu sumraka, a ne na mjesto gdje gradite sebe, učite i razvijate se. Loša vijest je ako budete jedva čekali petke, život će vam promaknuti usput i tada ćete se okrenuti i vidjeti koliko toga ste propustili ili čak niste ni zamijetili čekajući to „nešto“ – petak, novi posao, novog šefa ili novi život.

Zašto je to tako? Kako biste bili zadovoljni svojim poslom potrebno je pronaći svoju svrhu, odnosno raditi ono što volite, drugo sve je ogromni gubitak vremena, resursa i energije.

Koliko puta ste se našli u situaciji da dijeleći radni prostor sa ljudima s kojima provodite više od osam sati gubite kompas i jednostavno sve na što mislite je da trebate zadovoljiti nadređenog kroz odradu raznih izvještaja, a vrijeme samo klizi i da ste na kraju dana iscijeđeni? Ovakav fenomen se javlja kada sami sa sobom niste u balansu. Jedan od najčešćih razloga uz izvještaje su ljudi, bilo da se radi o  teškim klijentima, zahtjevnim kupcima, šefovima. U tom slučaju osvjestite svoje glavne „kradljivce energije i vremena“ i smanjite ih na minimum.

Mogu li se promijeniti stvari kada ste nezadovoljni? Ima li prostora za napredak? Da, naravno, ali  promjena percepcije o poslu i ljudima, promjena vlastitih stavova i uvjerenja, drugačiji pristup  poslu i bolja koordinacija s vremenom  zahtjeva trud i volju. Zanima vas na koji način ih mijenjati? Donosimo vam korisne i praktične savjete što je sve potrebno da bi napredovali odnosno promijenili ono što trenutno mislite da je nepromjenjivo.

  1. Stavite fokus na svoje ciljeve

Kada je vaša pažnja usmjerena na rast i ono što želite postići, tada je i veća vjerojatnost da ćete i doći do svoga cilja. Budite oprezni o čemu razmišljate i prema čemu težite – to će vam se i događati, stoga usmjerite svoj fokus na pozitivne strane i učite iz svog iskustva. Da, vi upravljate svojim fokusom i ciljevima.

  1. Vrijeme je za određivanje prioriteta

Vrijeme je relativan pojam i na raspolaganju ga imamo svi podjednako. Ne postoji nešto što se zove manjak vremena – postoji samo nedosljedno i nepravilno iskorišteno vrijeme. Posložite svoje prioritete. Budite manje „idemo na kavu“ pojedinac i postanite „efektivan i balansiran“ pojedinac. Ako ipak birate biti dio skupine „idemo na kavu“ budite svjesni da pristajete na manjak istog u poslu. Vrijeme će biti na vašoj strani kada iscijedite i zadnju sekundu u svrhu onoga prema čemu težite.

  1. Odnosi

Odnosi ne nastaju preko noći, oni se grade. Ako ste jedni od onih koji kada se nađu u društvu gube sebe, svoju vjerodostojnost i ne snalaze se, zapitajte se čemu je to tako? Vrlo često se radi o neprihvaćanje odgovornosti ili nepoznavanju sebe i svojih afiniteta. Prihvatite odgovornost za stvaranje odnosa, to je prva stepenica ka uspješnim odnosima i vlastitoj izvrsnosti, a kroz odgovornost ćete upoznati sebe i svoje želje i mogućnosti.

  1. Jedina osoba s kojom se natječeš si TI, ti od jučer.

Uvijek krenite od sebe. Vidljive promjene uslijede kada definitivno odlučite promijeniti kut gledanja na stvari. I znate zašto ste tu gdje jeste? Jer se još niste odlučili, a ljudi oko vas su odraz vaše energije.

  1. Pozitivan stav je temelj svake promjene

Promijeniti druge Sizifov je posao koji ne vodi ničemu, kada shvatimo koliko zapravo sebe teško mijenjamo – nećemo se niti baviti drugima. Biti pozitivan i vidjeti pozitivno odlike su uspješnih. Biti pozitivan je vrlina i rijetkost, ali potiče ono najbolje u vama.

Ukoliko želite saznati više o tome kako posložiti svoje prioritete i ostvariti svoje ciljeve, kao i zadržati pozitivan stav, pridružite se našoj INNLP grupi i počnite pobjeđivati u svojoj utrci.