Jeste li znali da prosječna osoba provede oko petinu života komunicirajući

Ako je tako, jasno je da je komunikacija zapravo osnova našeg profesionalnog i privatnog uspjeha. To se posebno odnosi na poslove koji su povezani s uslugama, kao što je to na primjer posao taxi vozača. Pripremili smo nekoliko savjeta upravo za takvu vrstu komunikacije;

‘’Small talk’’ savjeti za vozačice i vozače taksija

  1. Započnite s prijateljskim pozdravom: Kada vaši putnici uđu u vaš taksi, srdačno ih pozdravite i pitajte kako su. Ovakav pristup pomaže u postavljanju pozitivnog tona za razgovor.
  1. Pitajte ih o njihovom danu: Jednostavno pitanje poput “Kakav vam je bio dan do sada?” može biti izvrstan početak razgovora. Ako su imali dobar dan, možda će rado podijeliti svoja pozitivna iskustva. Ako su imali težak dan, mogli bi cijeniti priliku da se malo ‘’ispušu’’.
  1. Komentirajte vrijeme ili promet: Vrijeme i promet dvije su teme s kojima se svatko može poistovjetiti. Jednostavni komentari poput “Ajme, baš jako pada kiša danas!” ili “Kakva gužva, gdje idu svi ti ljudi?” može dovesti do dubljeg razgovora.
  1. Raspitajte se o njihovim interesima: Ako primijetite nešto na svom putniku što ukazuje na poseban interes, poput knjige ili logotipa sportske momčadi, nemojte se bojati pitati o tome. Možda će rado razgovarati o nečemu oko čega su strastveni.
  1. Neka razgovor bude lagan i pozitivan: Zapamtite da ne žele svi razgovarati o ozbiljnim ili kontroverznim temama, pa je najbolje da razgovor bude lagan i pozitivan. Izbjegavajte razgovarati o osjetljivim temama poput vjere, politike ili osobnih financija.
  1. Budite puni poštovanja: Uvijek poštujte granice svojih putnika i izbjegavajte stvaranje pretpostavki ili osuda o njima. Ako ne izgledaju zainteresirani za razgovor, nemojte ga forsirati.
  1. Završite pozitivno: Kada stignete na odredište, zahvalite svojim putnicima što su se vozili s vama i poželite im lijep dan ili večer. To može ostaviti pozitivan dojam i čak dovesti do dobre ocjene ili napojnice!

Ako su vam savjeti pomogli, predlažemo da provjerite što sve u komunikaciji možete koristiti, ako se nalazite u sličnoj situaciji. Cijeli kurikulum razvili smo kao dio Erasmus+ projekta u partnerstvu s rumunjskom taksi kompanijom TCD Transport Direkt, a više možete pronaći na linku projekta: https://betterdrivers.eu/