Kako je Božić ukrao izbor

Trgovi su već odavno okićeni, a blagdani nam prilaze sve bliže. Dolazi ono vrijeme u godini kada je većina nas napokon na okupu u ugodnoj i nasmijanoj božićnoj atmosferi za božićnim stolom sa bližnjima – ili su nas barem učili kako bi tako trebalo biti. Međutim,  jeste li se ikada u to doba godine osjećali kao da ste „zapeli“ sa rodbinom, njegovim ili njezinim roditeljima ili pak kao da nemate pravo na vlastiti izbor i osobni prostor? Jeste li se ikada osjećali pod pritiskom kupovanja poklona? Ako ste se našli u nekom od ovih opisa ili Vas interesira kako i u budućnosti izbjeći takve situacije, ovo je članak za vas.

Dok jedni uživaju u u tradiciji i blagodatima s najmilijima, postoje i oni kojima božićni blagdani predstavljaju pritisak i imaju osjećaj kako ih se prisiljava sa svih strana (bližnji ili mediji, a najčešće oboje) na druženja, odnosno pretjeranu socijalizaciju. Ukoliko je to Vaša blagdanska priča, što možete napraviti po tom pitanju? Kako si možete olakšati i „preživjeti“?

Osigurajte svoj osobni prostor. Iznimno je teško upravljati emocijama kada se osjećatestisnuto. Često u takvim situacijama progovaramo kroz ironične komentare, neslane šale i upadice.Naravno, osjećaj manjka prostora ne mora biti i vrlo često nije jedini razlog netrpeljivosti i neslanih šala. Ipak, ukoliko  baš ne morate sjediti u dvosjedu s tri osobe, odmaknite se i pronađite svoj dio prostora.

Ako ste Vi u ulozi domaćina, osigurajte koliko god je to moguće dovoljno mjesta za svakoga. U krajnjem slučaju skratite popis. Atmosfera će biti ugodnija i Vama i uzvanicima.

Budite dobar event manager. Manjak organizacije i strukture može kod uzvanika izazvati tjeskobu, koja utječe na cijelu atmosferu okupljanja. Stoga javite svojim gostima na vrijeme kada, gdje i u koliko sati trebaju doći i dajte im kratki pregled što ih čeka. Kada dođu budite staloženi i smireni, makar se radi o punici ili svekrvi.  Za Vašu dobrobit i dobrobit drugih važno je da Vi budete „lider“ cijelog događaja kako biste očuvali osjećaj ugode i dobre atmosfere.

Ako ste u ulozi gosta, prije dolaska na okupljanje, sjednite i pokušajte zamisliti (vizualizirati) u svojoj glavi cijeli tok događaja, ali i sebe vrlo jasno sa puno detalja kako prolazite kroz događaj veseli i sretni, što će vam uvelike i pomoći da tako i bude.

Ne kupujte van okvira svojeg budžeta. Blagdani nas često natjeraju da si govorimo: „Hajde još samo ovo, nije toliko skupo!“ ili „Nema veze, Božić je jednom godišnje!“ . Međutim, ne zaboravite kako postoji život i nakon blagdana u kojem ćete imati iste potrebe kao i za vrijeme blagdana. Prije nego krenete u kupovinu poklona ili potrepština za božićnu večeru sa bližnjima, odredite si budžet. Najsigurniji ćete biti ako si ne ostavite prostor za „Hajde još samo ovo..“ , već čvrsto odredite kako nećete ići izvan zadanih okvira. Prvi put kada popustite, vrlo je vjerojatno kakonećete ostati na samo jednoj stvari izvan budžeta.

I zadnje, ali ne manje važno, razmislite o ljudima koje pozivate na blagdanska okupljanja. Ukoliko ste u ulozi domaćina, budite svjesn kako odabirom gostiju uvelike pridonosite stvaranju ugođaja i atmosfere. Stoga, ako za cilj imate veselu i opuštenu atmosferu, pregledajte svoj popis uzvanika još jednom i razmislite o osobinama i karakteru svake osobe. Možda na popisu postoje oni bez kojih ove godine možete preživjeti.

Želite li naučiti kako upravljati svojim emocijama općenito, pa i  za blagdanskim stolom ili možda poboljšati svoje organizacijske sposobnosti, naučiti kako koristiti vizualizaciju za ostvarivanje ciljeva  ili postavljanje granica, kako u životu, tako i u poslu, prijavite se na našu INNLP edukaciju. Čekaju Vas veliki Božićni popusti u prosincu.