Emocionalna inteligencija – karakteristika leadershipa novog doba

Jedna od glavnih karakteristika emocionalno inteligentnih voditelja je aktivno slušanje. Oni koji aktivno slušaju vrlo često odabiru pravi način kako komunicirati svoju poruku, pomažu pronaći rješenje i nakon razgovora s njima smo mirniji i optimističniji i upravo su oni ti, koje svatko želi za voditelje jer daju podršku i podižu moral.

Kako biste djelovali na svoju emocionalnu inteligenciju, prvi korak je upoznati sebe i svoje emocionalne potrebe kako biste mogli osjetiti i emocionalne potrebe drugih ljudi. Emocionalno inteligentni ljudi u svakodnevnim situacijama s lakoćom komuniciraju s drugima, oni su usklađeni sa svojim odlukama i postupcima te se vrlo dobro nose sa stresom. Također, prihvaćaju izazove i ne slamaju se pod pritiskom, određuju si granice i imaju visoko samopouzdanje.

Kada promatramo okolinu u kojoj se nalazimo danas, brz protok posla, informacija, ljudi, situacija, možemo reći kako nas emocije u tim trenucima ometaju, pogotovo ako se aktiviraju kada mi na njih ne računamo. Međutim, zaboravljamo kako su emocije biokemijske reakcije u tijelu na koje mi svjesno možemo utjecati ako se „istreniramo“, odnosno naučimo drugačije reagirati i time radimo na povećanju emocionalne inteligencije. Stoga umjesto da se ljutite prilikom kašnjenja dugih ili manjka razumijevanja od strane drugih, možete duboko disati i fokusirati svoje misli na neko lijepo i ugodno mjesto. Umjesto da ste bjesni kada vam vijesti na TV-u ponude informacije vezane uz političku nekorektnost ili nepravdu, promijenite program ili prihvatite kako će toga uvijek biti i kako loše političke vijesti nisu u vašem krugu utjecaja. Dobra vijest u vezi emocionalne inteligencije je mogućnost napredovanja kroz vrijeme, godine i iskustvo, što kod opće inteligencije nije slučaj.

Sam kvocijent opće inteligencije nije preduvjet za visoku razinu emocionalne inteligencije, kao ni za uspjeh. Međutim, kako biste uspjeli, potrebna je dostatna razina jedne i druge.

Donosimo vam par korisnih savjeta kako raditi na povećanju svoje emocionalne inteligencije i svoje izvrsnosti u privatnom i poslovnom životu:

Postanite svjesni svoje reakcije na druge ljude i situacije:

 1. Prosuđujte tek kada saznate sve činjenice
 2. Izbjegavajte stereotipe i pretpostavke
 3. Budite otvoreni prema stavovima i potrebama drugih ljudi

Uzdignite se iznad svoje situacije i iz „ptičje perspektive“ donesite zaključke – napravite samoprocjenu

 1. Napravite razliku i granicu između pažnje i priznanja vs. skromnosti
 2. Razložite si koje su vaše slabosti i prednosti
 3. Prihvatite sebe, priznajte si pogreške, svakim danom – budite bolja verzija sebe
 4. Natječite se sa sobom – sa sobom od jučer
 5. Budite iskreni i otvoreni

Provjerite sebe kako se nosite u stresnim situacijama:

 1. Prihvatite tuđe nedostatke
 2. Preuzmite odgovornost za sebe i svoje postupke
 3. Ostanite svoji i kada je teško jer samo vi držite kontrolu nad svojim emocijama
 4. Kada govorite s integritetom i jasno, neće biti potrebe da ostane neizgovorenih riječi i kasnije „oprosti nisam te htio povrijediti“

Budite svjesni sebe i svojih postupaka:

 1. Prije no što govorite, razmislite
 2. Prije no što nešto učinite, razmislite
 3. Stavite se u poziciju druge osobe i od problema kreirajte izazov

I zapamtite, „Čovjek ispravno vidi srcem, ono što je bitno oku je nevidljivo“. Antoine de Saint-Exupery / Mali princ.

Ako želite saznati  i raditi na svojoj emocionalnoj inteligenciji kroz praktične i primijenjive tehnike i alate, prijavite se na našu New Code Leadership & coaching akademiju. Nova grupa kreće u listopadu.

Naši treneri vam stoje na raspolaganju.