Kako se motivirati

Motivacija je želja da se nešto učiniti. To je razlika između buđenja u zoru i povlačenja po stanu čitav dan. Ključan element motivacije jest postavljanje i ostvarenje ciljeva. Kada ste odredili prioritete i zapisali vaše ciljeve, već ste napravili prvi korak prema motivaciji. Međutim, to pokatkad nije dovoljno.

To bi značilo odgovoriti na pitanje: Što dobivate ako postignete ciljeve? Koje su vaše koristi?

Ako isprva ne vidite jasne koristi, razmislite još jednom. Od svake aktivnosti možete imati određene koristi. Primjerice, trebate li ispuniti stotinu obrazaca za prijavu projekta na natječaj, možete navedenu aktivnost gledati kao vježbanje strpljenja i preciznosti.

Trebate li izvršiti kompleksan zadatak, koji vam se naizgled čini besmislen, ali je dio važnijeg zadatka koji vam ima smisla, možete vježbati ustrajnost i fokus. Iz svake aktivnosti možete izvući određenu korist ako je pogledate iz odgovarajuće perspektive.

Osim definiranja jasnih ciljeva i definiranja koristi od određenih aktivnosti, za motivaciju trebate razumjeti svoje unutarnje (intriznične) motivatore i svoje vanjske (ekstrinzične) motivatore.

Glavna razlika između intrinzične i ekstrinzične motivacije leži u razlozima zbog kojih ste spremni poduzeti akciju. Pitanje koje si možete postaviti želite li prepoznati jeste li intrinzično ili ekstrinzično motivirani jest: Činite li nešto zbog toga što vam je interesantno i/ili vam čini zadovoljstvo ili pak zbog neke vanjske nagrade?

Primjerice, u nekim zadacima doista uživate i radili biste ih čak i da ne dobivate nikakvu vanjsku nagradu. Unutarnji vam je osjećaj zadovoljstva   sasvim dovoljna nagrada. S druge strane, neke zadatke ne biste nikada napravili kada na to ne biste bili „primorani“. Za takve zadatke tražimo motivaciju u vanjskim nagradama, bilo da je to novac ili  bilo koji drugi oblik vanjske nagrade.

Kad god nešto radite nastojte pronaći unutarnju (intrizičnu) motivaciju jer je ona otporna na vanjske utjecaje, dugotrajnija je i više pod vašom kontrolom.

Kako prepoznati i razlikovati unutarnje i vanjske motivatore, možete naučiti na New Code Leadership & coaching akademiji. Upisi su u tijeku.

 

Mirta Fraisman Čobanov

leadership coach & psihoterapeut