Kako voditi sebe u Novoj Godini?

Kraj prosinca je vrijeme kada razmišljamo o nekim novim životnim potezima i donosimo nove odluke. Često odlučujemo neke standardne odluke poput „od 1.1. se hranim zdravo, treniram, prestajem pušiti, počinjem štedjeti, manje ću se živcirati, pomagat ću drugima“. Međutim, kako biste te odluke pretvorili u akciju i uspjeh, potrebno je nešto više. Potrebno je poznavati sebe, naučiti voditi sebe i prilagoditi provođenje odluka na način koji vama odgovara.

Kada govorimo o vođenju sebe, potrebno je znati kako to nije nimalo lak proces. Voditi sebe ne znači imati apsolutnu kontrolu nad svojim životom već usmjeravati ga u pravcu u kojem želimo. Prvi korak u uspješnom vođenju sebe je postavljanje temelja za provođenje odluka i ciljeva koje želimo ostvariti.Vođenje uključuje ne samo vas kao pojedinca, već i vašu okolinu.

Ako se pitate kako biti uspješni u osobnom vođenju i povećati vjerojatnost da, za promjenu, uspijete održati neke novogodišnje odluke do kraja, evo par savjeta:

  1. Upoznajte sebe. Ne možete biti lider onoga koga ne poznajete. Najbolji način za upoznavanje sebe je uzeti si vremena kako biste reflektirali svoja prošla iskustva. Drugim riječima, prisjetite se svih važnih trenutaka, iskustava i događaja koje ste prošli ove godine i za svaki zapišite što ste naučili i kako to što ste naučili možete primijenili u idućoj godini. Obavezno koristite olovku i papir jer sam proces pisanja omogućava brže učenje.
  2. Uložite u svoj osobni razvoj. Kako biste ostvarili sve što želite, zapišite svoje snage, svoje slabosti, ali i vrijednosti (načela po kojima želite živjeti). Iskreno priznajte sami sebi što možete, što ne možete i što možete učiniti da se unaprijedite. Budite brutalno iskreni. Uspješni ljudi usmjeravaju svoju energiju na ono što se može, a ne na ono što se ne može.
  3. Sanjajte velike snove. Veliki snovi su vizije koje nam daju nadu i tjeraju nas da prelazimo svoje granice, odnosno guraju nas naprijed. Veliki snovi su odlični motivatori, ali kako biste ih ostvarili, potrebno ih je pretvoriti u konkretne planove i ciljeve.
  4. Postavite ciljeve i napravite planove. Vizije bez ciljeva su teško ostvarive. Ako krenete u novu godinu sa vizijom zdravog života, napravite plan koraka kako ćete tu viziju i provesti. Prilagodite plan Vašem načinu života i navikama. Primjerice, želite li zdravije živjeti, a niste sportski tip, možete započeti promjenu s regulacijom svoje prehrane. To može biti prvi korak ka zdravijem životu koji Vam odgovara.
  5. Dajte si oduška. Ponekad je potrebno napraviti odmak od rutine i pronaći vrijeme za sebe. Na taj način smanjujemo razinu stresa i obnavljamo energiju za daljnje akcije. Ako ne možete pronaći vrijeme za sebe, ne preostaje Vam ništa drugo nego da si ga uzmete.

Sjetite se da su sve Vaše odluke i želje koje su dosad ostvarene, ostvarene upravo iz razloga jer ste vjerovali u njih. Vjerujte u sebe i čvrsto odlučite kako će Vam slijedeća godina biti najbolja godina do sada.

Želite li zajedno s nama provesti svoje novogodišnje odluke, napraviti planove i ciljeve koji će Vam osigurati izvrsne rezultate i uspjeh,  prijavite se na našu INNLP edukaciju. Čekaju Vas veliki popusti u prosincu.