Koja je moja strategija pamćenja?

Imate li dobro pamćenje? Nekada nije jednostavno odgovoriti na ovo pitanje jer je pamćenje kao nematerijalni prostor uz pomoć kojega imamo mogućnost usvajanja, zadržavanja i korištenja informacija. Iako ga ne možemo osjetiti opipom, pamćenje je izuzetno važan dio našeg uma koji svakodnevno koristimo, stoga ne bi bilo loše upoznati se s načinima na koje to radimo, zar ne?

Ako Vam kažem da u roku od 30 sekunda zapamtite sljedeći niz: DŽIV4ŽUKB21C, biste li uspjeli?

Vrijeme je isteklo. Uspjeh pamćenja u ovom zadatku je manje važan, dok je strategija razmišljanja kojom ste to pokušali puno važnija. Strategiju razmišljanja možemo zamisliti kao mrežu u našem mozgu koja spaja sve trenutno aktivne informacije u određeni subjektivni niz. Pomaže nam organizirati svoje misli i ponašanja kako bismo postigli određene rezultate. Dakle, koja je Vaša strategija?

Možda ste u našem malom zadatku sekvencu ponavljali uzastopno toliko puta dok je niste naučili napamet. Možda ste ponavljali u određenom ritmu. Možda ste zapisivali ili ste pozorno gledali i usredotočili se na oblik. Možda ste je pamtili kao sliku. Sve su to strategije putem kojih naš mozak pokušava zapamtiti. Jedna od najefikasnijih strategija pamćenja nasumičnih nizova je dati nizu određeno značenje. U navedenom primjeru bismo mogli to napraviti na ovaj način: don Živko isto vidi četiri žene u kući broj dvadeset jedan ce. Ako stvorite mentalnu sliku don Živka kako promatra kuću, vjerojatno nećete moći zaboraviti niz do kraja ovog članka. Ne vjerujete? Probajte.

Jednako kao što ste pokušali zapamtiti nelogičan niz, na isti način pamtite i ostale informacije. Bitno je osvijestiti svoju strategiju i ispitati je li učinkovita. Učinkovita strategija olakšava učenje i smanjuje napor. Bez strategije po kojoj učite i pamtite ponavljate informacije bez razumijevanja što može uzrokovati vaš poslovni ili osobni neuspjeh. Neintegrirana znanja imaju svoj rok trajanja, što znači da s odmakom vremena dolazi do zaborava i manjka samopouzdanja što utječe na vaš kredibilitet. Podučavanje o učinkovitim strategijama povećava mogućnost vašeg uspjeha i ostvarenja vrhunskih rezultata.

Kako biste lakše pamtili, evo još par savjeta:

Asocirajte se. Prilikom pamćenja novih informacija, pokušajte povezati s nečim što već znate ili na što vas informacija podsjeća.

Pronađite ključne riječi. Ključne riječi su određeni pojmovi od kojih možete stvoriti mentalnu sliku, a mentalne slike povećavaju kapacitet memorije pamćenja.

„Ponavljanje je majka znanja“. I stvarno je tako. Ponavljajte novo stečene informacije, u početku više, a kasnije periodično kako biste ih mogli lako primjeniti kada situacija zahtjeva.

Učinite informacije zabavnima. I naizgled dosadne činjenice mogu postati zanimljive i samim time lakše se pamte. Primjerice, svakom članku zakona pridružite osobu na koju bi se članak mogao odnositi. Ispričajte si priču kako biste lakše pamtili suhoparne činjenice.

Svaki proces mišljenja uključuje i strategije kojih vrlo često nismo svjesni, a uvelike utječu na uspješnost ishoda, stoga osvijestite svoje strategije pamćenja i ostvarite vrhunske rezultate i vlastiti potencijal.

Ukoliko želite saznati više o uspjehu i kako ga postići,  pridružite nam se na radionici „Kako biti uspješni i u balansu“ 24.09. u prostorijama Partus akademije.