Naučite upravljati svojim unutarnjim samogovorom

Uspješni ljudi fokusiraju svoju pažnju na stvari koje su u domeni njihove kontrole, odnosno u njihovu krugu utjecaja. Ono što si govorite u glavi uvelike utječe na to kako ćete se osjećati i koliko ćete biti uspješni u onome što radite.

Posvješćivanjem samogovora i govora napravit ćete prvi korak u preuzimanju kontrole. Ako se fokusirate na stvari koje su pod vašom kontrolom, pridonosite kontinuitetu vlastite izvedbe na razini vašeg potencijala.

Često smo, kada imamo „loš dan“, skloni melodramatičnim predviđanjima i osjećamo kako je sve izvan naše kontrole. To, naravno, nije istina. Ponekad je dovoljno fokusirati se na ispravljanje jednog aspekta onoga što činite i sve se može preokrenuti. Upravo u teškim situacijama mentalna snaga i fokus na ono što je u domeni vaše kontrole može biti ključna stavka u okretanju „lošeg dana“ u vašu korist.

S druge strane, ako dopustite svom umu da misli što on želi, velika je vjerojatnost kako će generirati mnogo negativnih misli. Kada se to ponavlja, skupinu tih negativnih misli nazivamo negativnim samogovorom. Kako spriječiti negativni samogovor:

  • ne preuzimajte odgovornost za ishode koji su izvan vaše kontrole. Primjerice, ne obećavajte nekomu da ćete se pobrinuti za nešto što ne ovisi isključivo o vama. Možete pokušati, ali ne možete preuzeti odgovornost za druge ljude, jer je to izvan vašeg kruga utjecaja.
  • budite sigurni da opis događaja ili situacije u vašoj glavi nije negativan. Ako jest, zapišite ga na komad papira i pretvorite ga u pozitivan. Primjerice, „Opet nisam uspjela stići na vrijeme. Ja sam doista nesposobna za išta“, može postati „Danas je jednostavno takav dan. Svakomu se može dogoditi da kasni. Ispričat ću se i idući put stići na vrijeme“.
  • plješčite sami sebi za uspjehe. Ne kritizirajte svoje sposobnosti kada niste uspješni. U svim slučajevima fokusirajte se na proces i aspekte koji su pod vašom kontrolom.
  • pripazite da i u pozitivnom samogovoru budete što bliži realnosti jer, ako ste nerealni, prelazite u samozavaravanje.

Promjenom fokusa na one aspekte koji su pod vašom kontrolom vratit ćete svoje samopouzdanje i popraviti svoje ponašanje, a samim time i poboljšati svoju izvedbu i rezultate.

Ako vam se i dogodi nešto negativno, uvijek možete pronaći pozitivno u situaciji. Primjerice, umjesto: „Uvijek krivo riješim ovakav zadatak“, možete reći: „Često krivo rješavam ovakve zadatke, no vjerujem kako ću danas uspjeti.“

Kada primijetite da vam je fokus otišao na ono što ne možete kontrolirati ili ste preplavljeni negativnim mislima, možete si pomoći tehnikom zaustavljanja misli.

Proces se sastoji od 3 koraka:

  1. korak – posvijestite si negativne misli,
  2. korak – recite sami sebi „STOP“ – možete i zamisliti sliku znaka STOP u svojoj glavi,
  3. korak – zamijeniti negativne misli pozitivnima.

Promjenom negativnog u pozitivni samogovor pridonosite izgradnji svojeg samopouzdanja, ali i pozitivno utječete na svoje stanje i emocije.Čak i ako ne uspijete poneku negativnu misao zamijeniti pozitivnom, već će i sam proces posvješćivanja negativnih misli i negativnog samogovora imati blagotvoran učinak!

Mirta Fraisman Čobanov

leadership coach & psihoterapeut