Pobjednici znaju odustati!

Samo jako! Ako želite uspjeti nikada, nikada, nikada ne odustajte! –parole su koje nas gađaju sa svih strana svojim prodornim pogledom pokušavajući od nas napraviti šampione, uspješne poduzetnike, direktore, vrhunske sportaše, umjetnike ili pak samo velike ljude. Pitanje koje si rijetko postavljamo jest je li to baš uvijek uspješna strategija i vodi li nas prema uspjehu ili neuspjehu. Kad postane teško posežemo za inspirativnim citatima ili pak youtube klipovima, gledajući legendarnog Rockyja Balbou kako nam poručuje:„Svaki šampion je jednom bio izazivač koji je odbio odustati. . Poruka je jasna: Gubitnici nikad ne pobjeđuju, a pobjednici nikad ne odustaju! No, je li to baš tako?

Većina ljudi odustaje. Pobjednici su ljudi. Pobjednici odustaju! – samo to rade uspješno i svjesno. Odustaju od nebrige za svoje zdravlje. Odustaju od činjenja stvari koje ih čine neuspješnima. Odustaju od loših navika i loših odluka. Odustaju od druženja s „pogrešnim ljudima“. Odustaju od potrebe da se svima svide. Odustaju od ideje da u svemu budu savršeni. Odustaju skrivanja svojih pogrešaka i neuspjeha. Odustaju od ciljeva koji ne vrijede uloženog truda ili im ne donose željene rezultate. Odustaju od ideje da u svemu mogu biti najbolji, pametno birajući svoje bitke i strategije.

Naše vrijeme i energija su ograničeni. Pažljivim odabirom stvari na koje ćemo se fokusirati i koje su nam važne stvaramo preduvjete za ostvarenje uspjeha. Ne možemo u svemu biti najbolji. Znati kada odustati, a kada se boriti stoga postaje vještina koja odvaja „pobjednike“ od „gubitnika“.

Ukoliko niste sigurni trebate li nastaviti ili odustati postavite si slijedeća pitanja:

  1. Paničarite li?

Pametno odustajenje nije isto što i paničarenje. Odustajanje u stanju panike je opasno i skupo vas može koštati. Najbolje je unaprijed odrediti kad ćete odustati. Kada je pritisak najveći, kada se od vas traže kompromisi na koje niste spremni, vaša želja za odustajanjem treba biti najniža. Odluka za odustajanjem koja se donosi u trenutku panike najčešće je loša odluka. Ovdje se možemo držati malo izmijenjene Churchillove izjave : „Nikada, nikada, nikada ne odustajte u stanju panike“.  Pričekajte da se bura stiša, racionalno sagledajte situaciju i tek tada donesite odluku. Ovo vrijedi bilo da trebate donijeti odluku nakon teškog sportskog poraza, velike svađe u vezi ili pak prepreka s kojima ste se suočili u realizaciji projekta.

  1. Želite li nekoga impresionirati ili odbijate nekoga razočarati?

Želite li ustrajati samo kako biste utjecati na drugu osobu i impresionirali je, bilo da se radilo o treneru, direktoru, partneru, prijatelju, roditelju ili zato što vam je to osobno važno? Bojite li se nekoga razočarati? Ukoliko ustrajati znači postići svoje snove i ciljeve, a ne tuđe, impresionirajte sami sebe tako da (p)ostanete najbolji što možete biti. U tom slučaju odustajanje nije opcija. No, ukoliko to činite samo da biste nekoga drugoga impresionirali ili kako netko ne bi bio razočaran, odustanite odmah! Što prije, to bolje! U protivnom ćete razočarati sami sebe.

  1. Kako napredujete s trenutnom taktikom i onime što činite ?

Ako želite napredovati u bilo čemu (zadatku, poslu, odnosu) procijenite vrijednost svoje trenutne taktike : Vodi li vas to što trenutno činite bliže svojem cilju i rezultatima, nazadujete li ili stojite na mjestu? Postoje samo tri mogućnosti. Ako vas to što činite ne dovodi do onoga što želite ili pak dugo vremena tapkate na mjestu, prestanite smišljati izgovore i objašnjenja i odustanite! Zbrojite se, promijenite taktiku i krenite dalje!

  1. Imate li unaprijed zapisanu strategiju odustajanja ili je odustajanje linija manjeg otpora?

Dick Collins, uspješan maratonac rekao je: „Odlučite prije utrke pod kojim uvjetima ćete odustati. Ne želite se zateći usred utrke govoreći sami sebi:“ Noge me bole, dehidrirao sam, umoran sam, pospan sam, hladno je i vjetrovito“. Ne želite se zateći usred utrke života kako sami sebe nagovarate da odustanete vezano uz to kako se osjećate u tom trenutku, jer ćete vjerojatno donijeti lošu odluku.“

Kako se to ne bi desilo, zapišite strategiju odustajanja prije nego vas okolnosti primoraju na to. Zapišite unaprijed pod kojim okolnostima želite odustati od treninga, natjecanja, projekta, odnosa, posla ili ostvarenja svojeg cilja. Planirajte odustajanje. Strateško odustanjanje je svjesna odluka koju donosite vezano uz izbore koji su vam u tom trenutku dostupni i pomaže ostvarenju uspjeha.

  1.  Ne odustajete li samo zbog „ponosa“?

Ponos koji vam ne dozvoljava da odustanete od pogrešnih odluka, karijere, loše veze braka ili aktivnosti koja je davno prestala biti konstruktivna i  smislena pogrešan je razlog za ustrajanje. Pitajte se jeste li previše ponosni da biste odustali? Ako je ponos jedini razlog, spakirajte ga u kutijicu, ponesite sa sobom i krenite dalje.

  1. Je li problem što ne vidite svjetlo na kraju tunela ili višu priču?

Želite li odustati jer ne vidite kuda idete i čemu sve to. Uzmite si vremena za sebe i dobro promislite koja je vaša vizija, što uistinu želite, koje su vaše vrijednosti i željeni ciljevi. Zapišite ih, vizualizirajte i postavite si tek onda pitanje je li vas ovo što trenutno činite vodi bliže ili dalje od njihovog ostvarenja. Ako je odgovor ne, odustanite od trenutnih akcija, smislite novu taktiku i što prije krenite dalje.

Ne bojte se odustajanja. Pobjednici odustaju! Odustaju od pogrešnih stvari u pravo vrijeme ili pravih stvari u pogrešno vrijeme kako bi svu svoju energiju i  fokus uložili u ono što im je važno, što ima smisla i dovodi do rezultata. Pobjednici odustaju od pogrešnih taktika, ali nikad ne odustaju od sebe.Odustati od sebe nije opcija! –  čak i kad se čini nemoguće teško,  čak i kad se čini da su svi drugi izgubili vjeru, čak i kad ne vidite tračak svjetla na kraju tunela.Nikad ? Baš nikad! U tom kontekstu je Winston Churchill bio potpuno u pravu.