Podignite svoje samopouzdanje

Samopouzdanje je onaj dio vaše slike o sebi koji se odnosi na procjenu vlastitih sposobnosti za obavljanje različitih zadataka ili oblika ponašanja. Drugim riječima, samopouzdanje je uvjerenje o samima sebi kako smo sposobni razmišljati, učiti, birati, donositi odluke, svladavati izazove i promjene.

Samopouzdana je osoba sama  sebi najveći autoritet. Preuzima odgovornost za svoje postupke čak i kada nije zadovoljna postignutim rezultatima. Prihvaća nepovoljnu situaciju i voljna je učiti iz nje.

Za razliku od toga, ako imate nisko samopouzdanje, stalno vam je potrebno izvanjsko iskustvo kako biste neutralizirali negativne misli o sebi. U osoba sa zdravim samopouzdanjem poruke su unutarnjeg glasa  pozitivne i ohrabrujuće. S druge strane, u osoba s niskim samopouzdanjem, unutarnji glas stalno kritizira, kažnjava, vrijeđa i umanjuje postignuća.U osoba sa zdravom razinom samopouzdanja mišljenje o sebi  temelji se na poznavanju sebe i svojih kvaliteta, odnosno na unutarnjem osjećaju vlastite vrijednosti. Ako imate zdravu razinu samopouzdanja sposobni ste realno prihvatiti svoje mane i prednosti, svjesni ste svojih  snaga, ali i ograničenja.

Nisko samopouzdanje može uzrokovati neugodne posljedice, kreira anksioznost, stres, osjećaj usamljenosti te povećava šanse za razvoj depresije. Osim toga, može uzrokovati probleme u odnosima s drugim ljudima i ljubavnim vezama, ugroziti uspjeh u školi ili na poslu ili pak dovesti do raznih oblika ovisnosti i autodestrukcije.

Korijeni nedostatka samopouzdanja sežu daleko u djetinjstvo, točnije, u prve tri godine života. Onako kako su se roditelji odnosili prema vama u djetinjstvu, tako se najčešće odnosite sami prema sebi.

Ako su vam roditelji često govorili kako ne znate ništa napraviti kako treba, velika je vjerojatnost da ste u to povjerovali i da u odrasloj dobi sami sebe kritizirate. To je ono što trebate promijeniti. Trebate naučiti sami sebe podržavati, a ne kritizirati. I vaše misli trebaju vas podržavati, a ne kritizirati.

Prije nego što započnete raditi na povećanju samopouzdanja, morate vjerovati kako se možete promijeniti. Promjene se ne događaju brzo ili lako, ali se događaju. Jednom kada to prihvatite ili u najmanju ruku pokažete volju za promjenom, promjena postaje moguća.

KORACI ZA PODIZANJE SAMOPOUZDANJA

  • Suočite se s negativnim mislima i kritikama svojega unutarnjeg glasa i dokažite mu kako griješi. Nikada, ali baš nikada ne govorite si ružne stvari, a posebno kako nećete uspjeti. Time samo smanjujete svoje samopouzdanje, ali i vjerojatnost za ostvarenje uspjeha. Izbacite iz rječnika dvije riječi: „ne mogu“ i uvijek i svagdje pružite sebi šansu. Dopustite si uspjeh i prihvatite pohvale.
  • Krenite od malih stvari, sjetite se svega u čemu ste dobri kada krenete u ostvarenje nekog cilja ili zadatka i imajte strpljenja sami sa sobom.
  • Kada god je moguće, njegujte sami sebe (dovoljno spavajte, redovito se hranite, vježbajte, brinite se o higijeni i sl. , planirajte zabavne i opuštajuće stvari, nagradite se za svoje uspjehe, redovito se podsjetite na svoja postignuća i kvalitete i oprostite sebi ako ne ispunite svoja očekivanja).
  • Preuzmite odgovornost za svoje postupke i okružite se pozitivnim ljudima koji će vas podupirati i podržavati u ostvarenju ciljeva. Dovoljan vam je vaš unutarnji kritičar, ne treba vam još nepodržavajuća atmosfera sa strane.
  • Ako ne uspijete odmah, objektivno sagledajte uzroke svojeg neuspjeha, ne okrivljujte se i ne pripisujte neuspjeh vlastitoj nesposobnosti.
  • Potražite pomoć. Ne trebate uspjeti sami. Ako imate niže samopouzdanje, možete pomisliti kako ne zaslužujete pomoć. Nema ničega istinitog u ovoj tvrdnji. Pomoć drugih osoba važan je korak u povećanju samopouzdanja, no može ujedno biti i najteži.

Želite li raditi na svom samopouzdanju uz pomoć grupe ili coacha, pridružite nam se na online Radionici Kako voditi sebe i druge, koja je uvod u naš cjelogodišnji program  New Code Leadership akademije ili rezervirajte besplatni individualni susret na kontakt@dev1.artelektwp.com.

 Mirta Fraisman Čobanov, leadership coach & psihoterapeut