Samopoštovanje djeteta i školski uspjeh

Jeste li se ikada zapitali kako samopoštovanje Vašeg djeteta utječe na njegov školski uspjeh? Kako mu Vi možete pomoći po tom pitanju?

Što uopće jest samopoštovanje i zašto je važno?

Samopoštovanje se sastoji od dva dijela: osjećaja vlastite vrijednosti i samopouzdanja. Osjećaj vlastite vrijednosti je uvjerenje kako imamo pravo biti sretni i kako zaslužujemo postignuće, prijateljstvo, ljubav  i ispunjenje. Samopouzdanje se odnosi na naše uvjerenje da smo sposobni razmišljati, učiti, birati, donositi odluke, svladavati izazove i promjene.

Djeca s visokim samopoštovanjem vjeruju u sebe i svoje sposobnosti te postižu bolji školski uspjeh od djece koja često misle kako nešto ne mogu učiniti. U školi postavljaju puno pitanja, ne boje se izraziti svoje mišljenje i tražiti pomoć. Također, postavljaju realne i dostižne ciljeve i očekuju uspjeh. Učenici visokog samopoštovanja lakše sklapaju prijateljstva i  uspješnije surađuju s vršnjacima i odraslima. Za razliku od njih, učenici niskog samopoštovanja lakše popuštaju pritisku vršnjaka, skloniji su delinkvenciji, korištenju sredstava ovisnosti, anksioznosti i depresiji.

Želite li pomoći djeci u podizanju samopoštovanja predlažemo slijedeće:

  • Kao prvo, vrlo je važan pažljiv pristup roditelja i neuvjetovano prihvaćanje djeteta. Kao što je rekao Lao Tze: „Kad čovjek ima ljubavi, nema straha.“ Dajte do znanja svome djetetu da je voljeno i važno te da ga prihvaćate i cijenite onakvog kakav je. Pokažite mu to često i jasno. Dajte mu do znanja da ga volite i onda kad ste ljuti na njega jer je učinilo nešto loše. Zagrlite dijete, potapšajte ga po leđima, poljubite, posvetite vrijeme svome djetetu. Da bi dijete voljelo samo sebe, mora imati osjećaj da ga roditelji vole.
  • Nadalje, primjećujte i pohvaljujte postignuća svoga djeteta. Pohvale moraju biti specifične, moraju opisivati trenutno postignuće djeteta u odnosu na njegova prethodna postignuća i moraju biti iskrene. Djeca vrlo brzo otkriju neiskrenu pohvalu. Često se događa da roditelji reagiraju samo na pogreške svog djeteta dok postignuća uzimaju zdravo za gotovo. Osvijestite to! Puno više ćete učiniti ukoliko više pažnje obratite na pozitivne strane vašeg djeteta. Pohvale će naučiti djecu da cijene sami sebe i da uoče vlastite vrijednosti.
  • Potičite dijete na izražavanje emocija. Pitajte ga kako se osjeća, dajte mu do znanja kako se vi osjećate. Ako ste tužni, pokažite to. Pokažite djetetu da ste i vi ranjivi.
  • Važan je i način na koji komunicirate sa svojim djetetom. Izbjegavajte rečenice koje počinju s „Ti nikada…“ ili „Ti uvijek…“, a koristiti poticajne poput „Ti to možeš“. Komentari poput „glup si“, „nesposoban“, „tebi to ne ide“ ostavljaju vrlo negativne posljedice na samopoštovanje djeteta jer dijete može pretpostaviti da će uvijek biti loše u tome.
  • Poštujte djetetove potrebe za autonomijom– Neka samo uredi svoju sobu,
  • Učite dijete optimizmu. Optimisti, za razliku od pesimista prave planove za akciju, postavljaju ciljeve koje žele ostvariti i usmjeravaju se prema njima. Samim time, optimisti će u životu biti uspješniji i bolje se suočavati sa svakodnevnim izazovima. Dopustite djetetu da preuzme odgovornost za sebe. Na taj način ćete mu pokazati da može kontrolirati svoju okolinu. Usmjeravajte djetetove misli na pozitivne stvari u životu te mu pomozite da uoči pozitivnu stranu lošeg događaja.
  • Uključite dijete u rješavanje problema i donošenje odluka o stvarima koje se odnose na njegov život.
  • Potičite socijalne interakcije, druženja i sportske aktivnosti. Sport smanjuje stres i jača samopouzdanje.
  • I naposljetku, cijenite i poštujte sebe jer dijete najčešće uči po modelu.

Zaključno možemo reći kako je procjena sama sebe jedna od najvažnijih procjena koje u životu donosimo. Ona utječe na to kako ćemo se ponašati, kako ćemo odabrati životne vrijednosti, suočavati se sa životnim izazovima i kakav ćemo uspjeh postići. Djeca s visokim samopoštovanjem lakše svladavaju sve prepreke i doživljavaju ih kao izazove, a ne probleme. Budite pozitivni i ohrabrujte svoju djecu jer će se baš uz vašu pomoć razviti u zrele ličnosti koje uspješno koračaju kroz obrazovanje, ali i život.

Želite li saznati više o tome kako pomoći djetetu u razvoju samopoštovanja, rezervirajte svoje mjesto na besplatnoj radionici: Razvijte mentalnu izvrsnost kod djece, koja će se održati 22.09. od 18 do 21 h u prostorijama Partus akademije. Broj mjesta je ograničen, pa rezervirajte OVDJE svoje mjesto na vrijeme.