Savjeti za bolju produktivnost

Nekad vam se može činiti kako je duži ostanak na radnom mjestu rezultira većom produktivnosti. No je li to stvarno tako? Koliko puta vam se dogodilo da ste ostali duže kako biste umirili svoju savjest ili stvorili privid produktivnosti sebi i svom nadređenom?

Produktivnost se ne mjeri vremenom, već rezultatom. Stoga, kako biste došli do veće vlastite produktivnosti u kraćem roku usmjerite se na organizaciju vlastitog vremena. Nemojte zaboraviti da se dan sastoji od 24 sata u koja bi bilo poželjno ostvariti sebe poslovno i privatno. Kako ne biste ispali iz vlastitog balansa, uzmite stvari u svoje ruke i počnite planirati već danas.

Kako biste bili što uspješniji i produktivniji, donosimo vam 5 savjeta kako raditi manje, a ostvariti više:

  1. Postavite podsjetnik na uzimanje pauze. Podsjetnik možete aktivirati u obliku alarma na vašem mobilnom telefonu. Zašto? Pauze su izrazito važne kako bi se održavala visoka razina fokusa. Ovdje ne govorimo o pauzi za ručak, već o pauzi koja traje minutu – dvije kada možete provesti neku od tehnika disanja i relaksacije ili pročitati nešto što nije vezano uz posao koji obavljate. Na taj način se trenirate raditi isključivo u visokoj razini fokusa i vaša produktivnost raste. Dobar omjer je napraviti kratku pauzu nakon 45 minuta rada. Ako vaš posao zahtjeva intenzivan rad i dugoročnu visoku razinu fokusa, nakon svakih 30 minuta rada predlažemo 5-10 minuta pauze.
  2. Sjetite se Paretovog principa 80/20. Teorijski, 80% postignutog rezultata postiže se u 20% od ukupnog vremena određenog za neki zadatak ili akciju. Praktično, tih 20% vremena su faze vaše najviše razine fokusa i koncentracije i samo tada ste produktivni stoga radite manje i pametnije.
  3. Utišajte svog unutarnjeg perfekcionista. Težite svaki zadatak obaviti do one razine kada su stvari objektivno dobre i prihvatljive. Kada vam dođe da biste to „još samo malo“ doradili, ulazite u začarani krug konstantnog dorađivanja i tada gubite svoj fokus, koncentraciju, ali i mir. Perfekcionizam može biti koristan, ali samo kada vi upravljate njime, a ne on vama.
  4. Ništa bez jutarnjih rituala. Način na koji se probudimo ujutro može uvelike utjecati na ostatak našeg dana. Koliko puta vam se dogodilo da ste bili rastreseni cijeli dan nakon jutarnjeg kasnog buđenja i kašnjenja ili jutarnje obiteljske zbrke? Vjerujem više puta. Nekada se može činiti kako ranije ustajanje od onoga kada morate predstavlja ogroman problem i unazađuje vas, međutim jutarnji rituali vam donose prednost. Uz pomoć rituala vježbate svoje organizacijske sposobnosti i mirno i relaksirano idete u dan što utječe na vaš fokus, kao i produktivnost. Neki ljudi nakon buđenja vole biti sami sa sobom u svojim mislima uz šalicu kave ili čaja, dok drugi imaju potrebu biti informirani kroz novine i portale. Odredite koji jutarnji ritual vam odgovara i pokušajte ga se držati minimalno 3 tjedna, a maksimalno zauvijek.
  5. Napravite plan rada i života. Odredite jedan dan u tjednu kada ćete u svoju tablicu upisivati svoje obaveze. Tablica može biti digitalna ili prostoručno urađena na listu papira. Nakon svakog dana prođite kroz tablicu i pogledajte što ste napravili, a što niste taj dan od zadanog i prebacite neodrađene zadatke na idući slobodan dan ili termin u danu. Uz pomoć jednostavnog alata kao što je tablica olakšavamo si organiziranje i upravljanje vremenom. Nakon što napravite tablicu i raspišete svoje obaveze, nemojte ih zaboraviti i izvršiti.

Ovo su samo neki od savjeta kako povećati svoju produktivnost i ostvariti bolji rezultat bez da se iscrpite do krajnjih granica. Kako bi ste dobili još praktičnih tehnika i alata i iskustveno ih prošli, prijavite se na našu INNLP poklon radionicu “Kako voditi sebe i druge” koja će se održati 27.05. Broj mjesta je ograničen, prijavite se i počnite razmišljati i raditi drugačije i produktivnije.