ŠTO MOŽEMO NAUČITI OD SHERLOCKA HOLMESA

“Čovjek treba svoj mali tavan u mozgu opremiti s namještajem za koji postoji velika vjerojatnost da će ga koristiti! “ S. Holmes.

Uistinu, u današnjem svijetu prepunom velikih količina informacija, znati tražiti i pronaći onu pravu i iskoristiti je na najbolji mogući način, postaje umjetnost. Sve češće vidimo, a ne opažamo ili riječima Sherlocka Holmesa: “Svijet je prepun očitih stvari koje nitko ne promatra”. Eh, sad koje su to očite stvari koje možemo naučiti od najpoznatijeg detektiva svih vremena kako bismo si olakšali život i unaprijedili funkcioniranje našeg uma?
Sherlockovo riješenje: “Navika,navika, navika i motivacija”. Utrenirajte svoj mozak da vam (p)ostane najbolji prijatelj:
1. Pažljivo odaberite na što se fokusirate

Naš mozak je svakodnevno bombardiran s oko 11 milijuna bitova informacija koje prolaze kroz naših pet osjetila: vida, sluha, mirisa, okusa i opipa. Od svih tih informacija svjesno na dnevnoj razini možemo percipirati tek oko 40. Što znači da ono što proglašavamo stvarnošću je tek jedan mali dio onoga na što smo odlučili obratiti pažnju.
Naš mozak je naša najdragocjenija nekretnina. No, koliko često svjesno odabiremo informacije, a koliko dozvoljavamo našem mozgu da to sam čini. Richard Bandler je davno ustvrdio: “Ukoliko Vaš mozak ne zaposlite, on će početi činiti nešto po navici i čini se da mu nije baš stalo do toga što je to. Vama je možda stalo, no njemu nije”

Što učiniti?  Pomozite svojem mozgu u pažljivoj selekciji informacija

Svako jutro prije nego što krenete u dan vizualizirajte si što vam je važno. Vizualizirajte ciljeve koje želite postići; vizualizirajte kako se želite osjećati na kraju dana i vizualizirajte što su vam prioriteti za taj dan. Na taj način dat ćete uputu vašem mozgu na što se  fokusirati tijekom dana i on će to za vas sa zahvalnošću odraditi.
Prije spavanja očistite svoj mozak od nepotrebnih informacija. Ukoliko imate mnogo briga i neriješenih stvari zapišite ih u bilježnicu prije spavanja, kako bi se vaš mozak mogao posvetiti zasluženom odmoru. Naučite prije spavanja očistiti svoj um i poput Scarlett “O’Hare sami sebi reći : “O tome ću misliti sutra”. Bilježnica će vas dočekati ujutro kada ćete biti svježi.

  1. Prestanite s multitaskingom.

Naime, svaki puta kada činite više stvari odjednom, Vaš mozak se defokusira i ponovno fokusira s jednog zadatka na drugi. Multitasking utječe na proizvodnju hormona stresa i smanjuje sposobnost kontrole, što može završiti impulzivnim ponašanjem i izljevima bijesa. Također, što više vremena dnevno provedete u multitaskingu tim više slabi Vaša sposobnost fokusa i koncentracije, što može rezultirati povećanim brojem grešaka i padom efikasnosti. Svi znamo onu: „Tko radi, taj i griješi“ No, puno ćete manje griješiti ako se odreknete multitaskinga. Ponekad manje znači više.JSherlock Holmes nas uči, ali i najnovija istraživanja potvrđuju kako naš mozak nije napravljen za multitasking!  Da, to se unatoč uvriježenom mišljenju odnosi i na žene.

Što učiniti? Manje je više. Činite jednu stvar po jednu.

Donesite svjesnu odluku kako ćete činiti samo jednu stvar u jednom trenutku, pogotovo kada se radi o važnim stvarima i onima koje zahtijevaju koncentraciju. Vježbajte novi način svaki dan dok vam ne postane navika. Osim što ćete činiti manje grešaka i postati produktivniji, imat ćete i više energije i bolje ćete se osjećati.

  1. Razvijte kritičko mišljenje

Sherlock Holmes nas uči koliko je važno naučiti kritički razmišljati. Ukoliko već imate tu naviku, njegujte je. Ukoliko je nemate, stvorite je. Prvi korak u razvoju kritičkog promišljanja : postanite svjesni kako pospremate nove informacije u vaš um. Kada god uhvatite vremena, naučite kritički ih analizirati. Razvoj ove vještine zahtjeva određeno vrijeme i naviku, međutim dugoročno poboljšava memoriju i sposobnost rješavanja problema.

Što učiniti? Pitajte se Zašto?

Naučite svakodnevno sami sebi postavljati neka od slijedećih pitanja : “Zašto je ovo važno?” “Kako je to povezano sa stvarima koje već znam?” Kada čitate ili želite naučiti nešto novo pitajte se: “Zašto to želim upamtiti?” Na taj način trenirate vaš mozak na stvaranje novih veza između informacija koje su već pohranjene i istovremeno gradite bazu znanja koja će vam uvijek dobro doći.

  1. Budite u potpunosti posvećeni onome što činite u određenom trenutku

Ukoliko se u potpunosti posvetite onome što činite, vaš mozak će vam biti zahvalan i to će vam velikodušno vratiti:

Duže ćete biti u stanju ustrajati u rješavanju zahtjevnih problema i veća je vjerojatnost da ćete ih uspjeti riješiti. Također, osjetit ćete ono što psiholozi nazivaju “flow” – stanje prisutnosti uma koje ne samo da vam omogućava najbolje iskoristiti vlastite potencijale, već istovremeno čini da se osjećate bolje i budete sretniji. Istraživanja su pokazala kako kako se isti fenomen događa čak i kada je prije samog izvođenja aktivnost ocjenjena dosadnom – poput npr. razvrstavanja pošte, ali i kada aktivnost zahtjeva značajan fokus i koncentraciju kao što je npr. rješavanje nekog teškog problema. Kako god bilo, ukoliko se u potpunosti posvetite onome što činite, bit ćete sretniji i zadovoljniji.

Što učiniti? Maksimalno se koncentrirajte i posvetite zadacima

Nastojite svemu što činite posvetiti svoju maksimalnu pažnju. Postat ćete motiviraniji i veća je šansa da ćete biti produktivni, kao i da ćete iskreirati nešto vrijedno. Kada nešto radite, posvetite se u potpunosti tome što radite. Kada odmarate, posvetite se u potpunosti odmoru. Sherlock Holmes, osim što nas uči kako posvetiti svoju potpunu pažnju onome što radimo, uči nas i kako isključiti svoj mozak i prebaciti svoje misli na jednostavnije stvari kada vise na radi u našu korist. Ukoliko uvježbate ove dvije vještine velika je vjerojatnost da vas vaš mozak zadivi rezultatima.