ŠTO UČINITI KADA MOZAK KAŽE “NE DA MI SE”

„Ne mogu danas, budem sutra“, „Stignem napraviti izvještaj kroz 5 dana“, „Pripremit ću se za sutrašnji sastanak popodne“ česta su opravdanja koja si govorimo kako bismo odgodili izvršavanje svojih obveza. Međutim, radi li se tu stvarno o mogućnostima i vremenu ili o nekom drugom faktoru kao što je primjerice motivacija?

Biti motiviran znači imati poticaj, energiju i inspiraciju za obavljanje zadatka. Dakle, kada se zateknete u smišljanju kreativnih opravdanja za neobavljanje stvari koji su Vam važne, iskreno se zapitajte u čemu je zapravo problem ? Sviđa li vam se taj projekt, tema sastanka ? Je li u skladu s Vašim vrijednostima? Imate li ideju kako ćete izvesti zadatak? Imate li dovoljno samopouzdanja i vjerujete li u svoje sposobnosti? Ukoliko su odgovori negativni, vjerojatno je problem u Vašoj motivaciji.

Motivaciju možemo generalno podijeliti na  dva tipa:

  1. Intrinzična motivacija– dolazi iz naših stavova, vjerovanja i osobnog interesa iz kojih rješavamo zadatke sa lakoćom, u njima uživamo i trudimo se biti što bolji. Ukoliko je zadatak u skladu s Vašim stavovima, uvjerenjima i imate interesa od njegovog izvršavanja, sjetite se zašto radite to što radite, prizovite u mislima cilj i viziju njegovog ostvarenja i na taj način se pokrenite.
  2. Ekstrinzična motivacija– odnosi se na vanjske faktore kao što su uspjeh, novac, pozicija i mnoge druge nagrade zbog kojih radimo određene zadatke. Međutim, ponekad nas mogu pokrenuti i poteškoće, odnosno ekstrinzični motivatori mogu imati i negativnu konotaciju kao što su otkaz, gubitak dobre komunikacije, gubitak ugleda i slično. Želite li sami sebe ekstrinzično motivirati smislite male nagrade za svaki korak u rješavanju zadatka ili se prisjetite posljedica koje će se dogoditi ukoliko ga ne izvršite.

Naravno, ljudi nisu isključivo intrinzično ili ekstrinzično motivirani već je to igra koju određuje situacija, što znači da možete sami kombinirati obje vrste motivacije kako biste si pomogli. Jedna od tajni uspješnih lidera jest znanje o raznim vještinama i tehnikama kojima utječu na povećanje vlastite motivacije i motivacije drugih.

Otkrijte tajnu kako utjecati na motivaciju i prijavite se na našu poklon radionicu Tajne uspješnih ljudi.

Ukoliko Vam to nije dovoljno i neprestano tragate za novim znanjima i vještinama kako biste bili što uspješniji u svom poslovnom i privatnom životu, budite dio našeg proaktivnog svijeta i pridružite nam se na našoj INNLP edukaciji.

 Josipa Svetina