Svaki uspješan tim ima uspješnog vođu

Međutim, tko je to uspješan vođa? To je vrlo često pitanje u biznisu. Živimo u svijetu gdje se stvari brzo mijenjaju, a znanja još brže zastarijevaju. Iako pokušavate ići u korak s vremenom, čini li vam se da ono uvijek ide za korak brže od vas? Stoga, ne možemo reći da je uspješan vođa onaj koji ima sva aktualna znanja, već onaj koji dobro balasnira između potrebnih znanja, vještina i tehnika vođenja skupine ljudi.

Kada govorimo konkretno o vještinama vođenja tima, pravi lider radi na delegiranju zadataka ovisno o kompetencijama suradnika, ali i na njihovoj motivaciji kako bi izvršili zadatak. Dakle, uloga vođe nije prepustiti zadatak u potpunosti, već pratiti napredak i motivirati kako bi cijeli tim došao do željenog cilja. Također, vrlo je važno pokazati da vjerujete svom timu, jer ljudi imaju tendenciju ispuniti očekivanja ako se u njih vjeruje i na taj način pozitivno utječete na razvoj njihovog samopouzdanja.

Ako se pitate na koji način ispuniti navedeno, evo par korisnih savjeta:

Delegirajte zadatke pravim ljudima. Nemojte se zanositi boljim međuljudskim odnosom, već nađite pravu osobu za posao kako ne biste narušili put ka cilju i sklad u odnosima.

Budite tu za svoj tim. Potaknite članove na njihov osobni rast i razvoj, budite uz njih ako žele upisati neki dodatni tečaj vezan uz posao i savjetujte ih. Jedna od najvažnijih odlika pravih svjetskih lidera je da se ne boje napretka svojih suradnika, jer njihov uspjeh je i vaš uspjeh. Njihov napredak ne treba shvatiti kao osobnu prijetnju, već kao novu snagu za vaš tim da se popne stepenicu više.

Potaknite svoj tim da razmišlja. Koliko puta vam se dogodilo da preuzimate i previše odgovornosti i riješavate probleme čak i nakon delegiranja zadataka? Vjerujem puno puta. Kako biste uključili svoj tim u rješavanje problema odredite granice svog utjecaja. Kako biste to postigli, možete upotrijebiti vrlo efikasna pitanja poput: Što smatrate da je problem? Što je po vašem mišljenju uzrok problema? Koja su moguća rješenja? Koji su vaši prijedlozi? Na taj način možete potaknuti i grupni „brainstorming“.

Idite za ciljem, ali razvijajte i odnose. Najzdraviji radni odnos je onaj koji se temelji na uzajamnom poštovanju i obostranom zadovoljstvu. Dobro je ponekad otići na piće poslije posla ili timski ručak jer na taj način djelujete na grupnu koheziju i tim vas doživljava kao dio grupe. Najveći utjecaj koji vođa može imati je onaj putem dobrog odnosa, stoga nemojte zanemariti taj dio. S druge strane, ako ste previše prisni sa svojim timom, možete izgubiti na važnosti kao vođa. Najvažniji tajni sastojak dobrog odnosa je balans. To nemojte zaboraviti.

Obrazujte se i ulažite u vlastiti razvoj. Educirani vođe su najčešće i oni najcjenjeniji. Jednom kada postanete vođa, više niste samo specijalist struke, već se od Vas očekuju i šira znanja po pitanju strategija te upoznatost s radom ostalih odjela unutar komapnije.

Kako biste postigli vlastitu izvrsnost i širu perspektivu po pitanju znanja i razumijevanje odnosa, priključite nam se na naš Leaders 2 leaders MINI MBA. Više informacija pročitajte OVDJE.