U potrazi za izvrsnosti

Kada razmišljamo o izvrsnosti, često imamo dojam kako je još nismo dosegli, kako „još nije to to“i kako su drugi bolji od nas što nam daje dojam kako izvrsnost izlazi iz granica naših mogućnosti. Međutim, izvrsnost nije izvan nas i ne događa se nekome drugome, izvrstan može biti svatko tko to istinski želi biti – kako? Odgovor je u zoni vlastite izvrsnosti.

Za početak prisjetite se situacije kada ste bili u zoni (motivirani, fokusirani, samopouzdani, bezbrižni i mirni). Nakon toga utvrdite što Vam iz okoline pomaže da uđete u zonu: kako se ponašate kada ste u zoni; o čemu razmišljate; što vjerujete i što Vam je važno. Zapišite sve te stvari na papir kako biste imali podsjetnik kada Vam zatreba.

Kada primjerice govorimo o okolini, u privatnom i poslovnom životu okruženi ste različitim ljudima koji, osim što imaju različite uloge i pozicije, pridonose i Vašoj slici o sebi, koju šaljete drugima te sudjeluju u ostvarenju Vaših želja i ciljeva. Ukoliko želite postići veću razinu aktivacije i odlične poslovne rezultate, možete si na primjer pomoći birajući društvo proaktivnih i pozitivnih ljudi, koji će Vas potaknuti da dođete do cilja. S druge strane, ako u privatnom životu više uživate u društvu opuštenih i humorističnih ljudi, pomaže ukoliko vrijeme provedete u njihovom okruženju. Osim ljudi, možete se prisjetiti što Vam još iz okoline pomaže da ostanete u zoni: glazba, svjetlost, miris, slika, uredan prostor. Koristite svjesno sve što Vam pomaže kada god Vam je to potrebno.

Zonu izvrsnosti čini i Vaše ponašanje u svim prilikama. Bitno je osvijestiti kako ne možete uvijek odabrati što Vam se u životu događa, ali možete odabrati kako ćete reagirati i kao ćete se ponašati. U ovom slučaju vrijedi ona „fake it until you make it“. Ukoliko se želite osjećati bolje, uspravite se, usmjerite pažnju na svoje disanje, podignite glavu i pokušajte razmišljati pozitivno. S druge strane, ako ste si za cilj na primjer postavili promaknuće, budite proaktivni, jer proaktivnost, neovisno o tome jel Vam je urođena ili nije, s vježbom može postati dio Vas.

Često naša okolina, naša ponašanja i naši ciljevi budu rezultat onoga na što fokusiramo našu pažnju, onoga što vjerujemo i što nam je bitno. Definiramo li jasnu viziju i misiju onoga što želimo i put s koracima kako do toga doći, veća je vjerojatnost da ćemo tamo i stići.

Stoga, ukoliko želite postići svoje ciljeve: dobiti promaknuće, zdravije živjeti, kvalitetno raditi svoj posao, izgraditi pozitivan odnos sa svojim djetetom, odnosno biti uspješni u ostvarenju svoga cilja, odredite jasnu viziju kako ćete to ostvariti, postavite ciljeve,  posložite prioritete, vjerujte u sebe i svoje mogućnosti, unaprijed odaberite korisna ponašanja i okružite se pozitivnim ljudima. Učinite sve što je potrebno da uđete u  zonu vlastite izvrsnosti iz koje je i nezamislivo moguće.

Želite li ostvariti svoje „nezamislivo“ s nama i otkriti svoju zonu izvrsnosti, pridružite nam se na našoj INNLP poklon radionici “Kako biti uspješni i ostati u balansu “ 24.9. u prostorijama Partus akademije.