Uđite u “zonu uspjeha”

Zamislite stanje potpunog fokusa i koncentracije. Toliko ste udubljeni u zadatak koji je pred vama da niste svjesni ni  vremena ni prostora koji vas okružuje. Sigurni ste u sebe i čini vam se kako je uspješan rezultat nadohvat ruke. Ništa vas ne može zaustaviti u ostvarenju željenog cilja. Spontano vas preplavljuju radost i entuzijazam. Ne sjećate se kada ste zadnji put jeli ili pili, ali to kao da u ovom trenutku nije važno. To što činite  samo je po sebi nagrada. Koraci kojima se krećete spontano se slažu poput umjetničkog djela i kreiraju savršeni mozaik aktivnosti, koji vas vodi do ostvarenja najbolje moguće izvedbe.

Sukladno poznatom mađarskom psihologu Mihalyju Csikzentmihalyiju, opisano stanje u kojemu se osjećamo najbolje i ostvarujemo najbolje rezultate zovemo još i „flow = stanje očaravajuće obuzetosti“. Termin stanja očaravajuće obuzetosti  naziv je koji je sam Csikzentmihalyi  u popularnu psihologiju uveo kroz  istoimenu knjigu Flow – stanje očaravajuće obuzetosti, objavljenu 1990. godine. Mi to stanje očaravajuće obuzetosti, sukladno New Code Leadership metodologiji TM zovemo „zona uspjeha“.

Zona uspjeha je optimalna kombinacija između težine određenog izazova i vaših vještina koje su potrebne kako biste ga uspješno svladali. Kada vam je izazov pretežak, smanjuje se vaša efikasnost i ulazite u stanje tjeskobe, a kada je prelagan, ulazite u stanje dosade.

Sukladno istraživanju Mihalyja Csikzentmihalyija, glavni elementi koji omogućuju ulazak u „zonu uspjeha“ jesu:

  1. snažna koncentracija i potpun fokus na aktivnost i zadatak,
  2. jasno postavljeni, umjereno teški ciljevi,
  3. sudjelovanje u aktivnosti koja je sama po sebi nagrada,
  4. manjak svjesnosti o sebi i svijetu koji vas okružuje,
  5. potpun fokus na sadašnjost i iskrivljeno poimanje protoka vremena,
  6. mogućnost trenutačnog uvida u napredak koji ostvarujete,
  7. izvrstan balans između razine znanja i vještina te izazova koji je postavljen,
  8. osjećaj osobne kontrole nad situacijom i ciljevima,
  9. manjak svjesnosti o tjelesnim potrebama.

Ne trebaju biti prisutni svi faktori kako biste ušli u „zonu uspjeha“. Može ih biti prisutna tek nekolicina. Također, ne trebate čekati  stanje očaravajuće obuzetosti kao nešto što će vam se spontano dogoditi, nego ga možete i sami svjesno kreirati, kada god vam je potrebno, ali i pomoći drugim ljudima u tome.

Više o “zoni uspjeha” i o tome kako je postići možete naučiti na New Code Leadership & coaching akademiji.

 

Mirta Fraisman Čobanov

leadership coach & psihoterapeut