Upravljajte uspješno svojim vremenom

Upravljanje vremenom jedna je od najvažnijih životnih vještina i bitna je za vođenje sebe, kao i drugih.

Upravljanje vremenom podrazumijeva upravljanje događajima, ali i upravljanje samim sobom. Kada dobro upravljate vremenom, sposobni ste postići više toga u kraćem razdoblju, što vam oslobađa:

  •  dodatno slobodno vrijeme,
  •  smanjuje razinu stresa i donosi više uspjeha, i u poslovnom i u privatnom životu.

Slobodno je vrijeme prijeko potrebno kako biste napunili baterije i bolje vodili sebe i druge.

Samodisciplina je vrijedna osobina uspješnih lidera. Kada dobro upravljate vremenom, ne ostaje vam mnogo vremena za odgađanje. Najvažnije stvari uvijek napravite prve. Manjak samodiscipline može vas stajati postizanja željenih ciljeva i rezultata.

Često problemi upravljanja vremenom nemaju previše veze s vremenom, nego s postavljanjem granica prema drugim ljudima, sposobnostima definiranja prioriteta, upravljanjem koncentracijom, fokusom i slično.

Bit ideje upravljanja vremenom nije u tome da radite više i dulje, nego da radite produktivnije i pametnije. Ne možete kontrolirati koliko ćete imati vremena, već samo kako ćete ga iskoristiti.

Vrijeme je limitirano. Bez obzira na to kako ga rasporedili, imate samo 24 sata na dan. To se odnosi i na vas i na ljude koje vodite. Odnosi se na one za koje vam se čini kako u istome vremenu naprave upola manje posla od vas, ali jednako tako i na one koji su u rješavanju zadataka brži i efikasniji od vas.

Kada preuzmete kontrolu nad svojim vremenom, poboljšat ćete svoju sposobnost fokusiranja i znatno umanjiti stres. Kao rezultat svega navedenog, lakše ćete donositi odluke i imati vremena razmisliti o posljedicama svojih odluka.

Upravljanje vremenom kreće od definiranja:

  •  vizije, misije i vrijednosti,
  •  nastavlja se postavljanjem strategija i ciljeva,
  •  određivanjem prioriteta, planiranjem i rješavanjem kradljivaca vremena,
  •  upravljanjem svojim fokusom i disciplinom.

Prisjetite se kako odrediti prioritete u našem blogu Postavljanje prioriteta.

Vježbe i ostale savjete na temu upravljanja vremenom pronađite u knjizi Kako voditi sebe i druge.

Mirta Fraisman Čobanov

leadership coach & psihoterapeut