Vizualizirajte svoj uspjeh

Jeste li se ikad zapitali kakav je odnos između mogućnosti zamišljanja slike svijeta kakav želite i procesa razmišljanja? Renesansni humanist Leonardo da Vinci  smatrao je kako su ova dva procesa vrlo slična: „Vizualizirati znači misliti.“ Oko je instrument naših misli, a zadatak je umjetnika izraditi slike koje će potaknuti naše razmišljanje. Sukladno tomu, vaš zadatak kao lidera jest izraditi slike koje će vas i ljude koje vodite potaknuti na akciju.

Svi vrhunski profesionalci, bez obzira na profesiju, znaju koliko je važno moći zamisliti osobni i poslovni uspjeh, prije negoli se ostvario.  Također, snaga vizualizacije već je dugi niz godina dobro poznata u sportskim krugovima. Iznimno je učinkovita i efikasna kada se koristi na pravilan način. Ovom fantastičnom tehnikom možete se koristiti i kako biste uspješno vizualizirali život kakav želite. Pri tome trebate slijediti nekoliko važnih pravila.

Osnovne pretpostavke vizualizacije

  1. Vizualizacija je tehnika zamišljanja svoje izvedbe svojim okom ili okom promatrača. Uključuje upotrebu svih pet osjetila (vid, sluh, njuh, okus, dodir). Od iznimne je važnosti uključiti što više osjetila u samom procesu vizualizacije, jer upravo uporaba osjetila daje vašem mozgu poruku kako je ono što zamišljate moguće ostvariti.
  2. Pravilna vizualizacija uključuje mentalnu aktivaciju svih onih područja u mozgu koja su odgovorna za izvođenje određene motoričke radnje, a kada se želite motivirati, onda i aktivaciju određenih emocija i osjećaja.
  3. Na vizualizaciju utječe vrsta aktivnosti koju zamišljate, iskustvo, vrijeme, trajanje te sposobnost imaginacije.

Kako biste pravilno vizualizirali, u nastavku navodim osnovna pravila vizualizacije:

  1. Jasnoća slike, odnosno bogatstvo detalja. Prizovite što više detalja u vizualizaciji. To se odnosi na sve ono što vidite, čujete, možete namirisati i osjetiti, poput osjećaja nošenja odjeće, kontakta vaših stopala s tlom, fizičkog kontakta s drugom osobom i slično. Takva vizualizacija daje vašem mozgu dojam kako se doista nalazite u realnoj situaciji, a to je ono što želite postići.
  2. Savršenstvo izvedbe još je jedan preduvjet pravilne vizualizacije. Uvijek nastojte vizualizirati stanje, događaje ili situacije koji su u skladu s vašim mogućnostima. Također se fokusirajte na ono što želite postići, a ne na ono što želite izbjeći.
  3. Kontrola treba biti sljedeći preduvjet vaše vizualizacije.  Sve što vizualizirate: svoje pokrete, akcije i reakcije, treba biti pod vašom kontrolom. Ako napravite pogrešku u vizualizaciji, slobodno prevrtite nekoliko scena unatrag i ponovite taj dio vizualizacije. Ispravite ga, pazeći pri tome na svaki detalj.
  4. Perspektiva je još jedno neizostavno obilježje vizualizacije. Možete primijeniti unutarnju perspektivu (vlastitim očima gledati što se događa) ili vanjsku perspektivu (kao da gledate sami sebe iz ptičje perspektive, s tribina ili na televizoru). Želite li vizualizirati neki osjećaj ili emociju, odaberite unutarnju perspektivu. Na taj će se način vaš mozak lakše asocirati u situaciju i prizvati željenu emociju.
  5. Ključne točke – u vizualizaciju ubacite 2 – 3 elementa na koja ćete usmjeriti svoju pozornost. Također, želite li, primjerice, vizualizirati čitav dan, odaberite određene točke koje ćete vizualizirati jer nemate vremena vizualizirati svaku aktivnost u danu.

Iskustva velikog broja menadžera koji su prakticirali tehnike vizualizacije pokazuju, kako većina navodi, da im je redovita vizualizacija pomogla u kreiranju više razine energije tijekom dana, boljoj kontroli ponašanja te u lakšem upravljanju emocijama. Vizualizacija vam također može pomoći u boljem održavanju fokusa.

Mirta Fraisman Čobanov

leadership coach & psihoterapeut