Zašto je kvalitetan marketing danas od iznimne važnosti?

Filip Fučić bio je voditelj odjela marketinga za B2B poduzeće u IT industriji. Danas radi kao neovisni konzultant i to najčešće uz teme vezane za marketinšku strategiju, razvoj i lansiranje proizvoda, marketinška istraživanja, cijene, kreativno pisanje, strateško savjetovanje,  te prezentacijske, prodajne i pregovaračke vještine. Kao magistar struke u ekonomiji (marketing, analiza i poslovno planiranje, trgovina) osim kao marketingaš i analitičar radio je i kao poduzetnik -početnik, autor projekata, istraživač tržišta, dizajner igara, intrapoduzetnik u tuđem SMB poduzeću, strateški analitičar,  te kao autor promotivnih tekstova i brošura, event organizator,  imenovatelj proizvoda i autor stotinjak kratkih stručnih članaka za Quora.com.

 

Filipe, bili ste voditelj marketinga u kompaniji, danas vodite svoju konzalting kompaniju. Što biste rekli koje su ključne razlike?

Mislim da vođenje marketinga širi bazu znanja radom na više različitih poslova unutar iste industrije, dok konzalting izoštrava specijalizaciju radom na sličnim poslovima u vrlo različitim industrijama.

 

Čitamo o tome kako je marketing malih i srednjih poduzeća od iznimne važnosti. Zbog čega se to toliko naglašava?

Zanemarivanje marketinga danas posebno je opasno, jer kako se broj reklama u okolini povećava, tako se raspoloživa pažnja za svaku pojedinu poruku stalno smanjuje. Ako svjesno izgrađen marketing unatoč tome ne ostvari funkcionalni komunikacijski kanal, čak i sjajan proizvod će vrlo često ostati potpuno neprimjećen.

 

Koja je razlika hrvatskog marketinga u odnosu na svjetski? Na što se usmjerava u hrvatskim kompanijama?

Kod nas je često glavno pitanje marketinga “kako da ovo prodamo”, dok je na međunarodnom tržištu glavno pitanje “koji zapravo problem rješavamo”. Prvi pristup je predviđen za mala tržišta s malo konkurencije, što porastom e-trgovine vrijedi za sve manje domaćih poduzeća.

 

Mlađe generacije, popularno zvane millennials su stupili na scenu kao aktivni potrošači. U kojem obujmu mijenjaju strategije u marketingu? Kako se prilagoditi novim generacijama?

Vrlo je skupo reklamnom porukom doprijeti do osobe koju od malih nogu svakodnevno bombardiraju reklamnim porukama. Taj se trošak može umanjiti samo tako da je osoba voljna svjesno pružiti pažnju vašoj poruci, što znači da sama reklamna poruka mora jasno nuditi vrijednost, bez da ikad dođe do kupnje.
Uzmimo ovaj intervju recimo, ako čitanjem odgovora publika nešto dobije, nikome neće smetati promo poruka na kraju. Ako nemaju osjećaj da im ovo vrijedi pročitati, jednostavno neće pročitati do kraja.

 

Što je sve potrebno kako bi postali uspješni marketing menadžeri? Kakav “mindset” je potrebno stvoriti?

Čak i kad se čini da nije potreban, specijalizirani ili “nišerski” mentalitet je vrlo koristan u modernom kontekstu. Možete li si zamisliti kako bi izgledao jedinstveni mamac za lov na srdelice, pastrve, tune i kitove? Ukratko – neprivlačno, iako je moguće u teoriji lov na sve četiri “publike” svrstati pod “ribolov”. Svaka ciljna publika ima svoj jezik, kanale i navike pa pokušavajući odjednom obuhvatiti svakoga riskiramo da naše poruke ne doživi nitko.

 

Bit ćete jedan od predavača u sklopu šestomjesečnog MINI MBA-a Partus akademije. Na koji dio ćete staviti naglasak, te kome biste preporučili ovaj specijalistički program?

Preporučam Mini MBA svima koji svjesno vuku poteze u organizacijama, od managera do vlasnika. Operativno znanje se razlikuje po industrijama, no program je fokusiran na korisno znanje koje je ovoj ciljnoj publici zajedničko.

S moje strane pokrit ću dijelove marketinga o kojima se rijetko priča – konkretne preduvjete i korake vrijednosnog pristupa i kriterije za ocjenjivanje uspješnosti marketinga koji obuhvaća značajno više od samo promotivnih aktivnosti.