Glas uspjeha: Sanja Varlaj, vlasnica i direktorica SV Education & Consulting

U našem prvom intervjuu, upoznat ćemo vas s našom polaznicom i poduzetnicom Sanjom Varlaj.
Nakon diplome na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu započinje uspješnu poslovnu karijeru koja nakon više od 25 godina traje i danas. U karijeri prolazi mnoge renomirane hrvatske, regionalne i multinacionalne kompanije kao što su  McDonald’s, Lura d.d. ( Dukat, Sirela), Beiersdorf ( Nivea), Zubak Holding, L’Oreal, Keune Haircosmetics. Konstantno se poslovno usavršava u hrvatskim i internacionalnim obrazovnim institucijama (McD marketing university USA, Bled school of management, Management Centre Europe  Belgija, CEDEP -The European Centre for Executive Development France (INSEAD), Ute Hagehuelsmann trainings Njemačka, ZŠEM), a među njima našla se i Partus akademija gdje je Sanja završila 2 stupnja New Code Leadership akademije.
Prije nekoliko godina Sanja je osnovala svoju firmu „SV Education & Consulting“, a ističe svoje iskustvo u savjetovanju kod  pokretanja ili reorganizacije poslovanja, osobnog razvoja lidera i liderskih vještina, izrade strategije marketinga i poslovanja te analize tržišta. Posebni naglasak stavlja na svoju ekspertizu u B2B marketingu, vođenju i organiziranju prodajnih timova u B2B sektoru.

1.Sanja, u Partus akademiji završili ste dva stupnja New Code Leadership akademije i postali ste certificirani Business coach, možete li nam reći koja je bila motivacija za upis?
Kada sam čula za Partus akademiju i programe, osobno sam prolazila kroz vrlo izazovan i težak period. Osjećala sam da se neke stvari trebaju promijeniti  u poslovnom segmentu no nisam imala snage niti osvijestila svoje snage da to i ostvarim. Bila je to teška borba. Uz to, privatno su se događale mnoge stvari što je samo otežalo situaciju. Kako sam sklona učenju i stalnom napredovanju, program koji sam dobila u ruku odmah mi je bio jako zanimljiv. Osjetila sam da će tu naći odgovore na svoja pitanja, osvijestiti svoje slabosti i strahove kako bi ih počela rješavati i mogu vam reći kako se nisam prevarila.

2. Kako su Vam znanja koja ste dobili na edukacijama pomogla u poslovanju?
Mnoge tehnike za razvoj liderskih i komunikacijskih  vještina su i danas jako korisne. No, ono najvažnije, a bez čega ne bih niti imala hrabrosti otvoriti svoju firmu i krenuti samostalno, su rad na sebi, osobni rast i razvoj, priznanje svojih jakosti, osvještavanje vrijednosti koje imam te priznanje da strah nije neprijatelj već životni suputnik koji nas sve prati, a mi moramo naučiti staviti ga na njegovo mjesto i unatoč tome učiniti što smatramo da treba. Oslobodila sam se okova raznih strahova, nesigurnosti i vratila “poljuljano” samopouzdanje.

3. Koriste li Vam znanja i u privatnom životu?
O da. Ono najvažnije je bilo da sam naučila sebe staviti na prvo mjesto, posvetiti se svojim željama i ciljevima bez osjećaja krivnje ili grižnje savjesti. To je pridonijelo da sam u stvari postala i bolja majka i supruga, iako možda na prvu zvuči malo čudno. I danas u sklopu svojih edukacija i predavanja govorim ženama, mladim poduzetnicima da prvo moraju naučiti voljeti sebe, svoj život (ili ga promijeniti) kako bi bile bolje ljudima s kojima dijele život. To znači staviti sebe na 1. mjesto. To je taj zdravi narcizam koji se rodio i kojeg svi trebamo, a premalo imamo, naročito žene.

4. Koje tehnike biste izdvojili kao one koje su se vama pokazale najvažnije i zašto?
Mnoge kreativne tehnike s kojima smo izašli iz kognitivnog/racionalnog i ušli u emotivni dio sebe . Vrlo mi je zanimljiv bio sistemski coaching nakon kojeg sam se uključila i u drugu edukaciju a to su obiteljske konstelacije. Puno koristim tehnike instaliranja ciljeva u budućnosti i jako su učinkovite. Volim raditi i coaching kroz perceptivne pozicije koje su odlične za rješavanje konflikata ili kada želite “stati u cipele druge osobe” i sagledati drugu perspektivu.  Naravno, razne tehnike sidrenja, pogotovo “krug izvrsnosti ” često koristim kao alat za upravljanje emocijama. Kada govorimo o komunikacijskom dijelu i načinu na koji učimo, jako mi je koristilo znanje o reprezentacijskim modelima, a kada se radi o vještinama vođenja ljudi važna tema je bila situacijsko vođenje.Također, upoznavanje sa osnovama transakcijske analize vrlo je zanimljivo pa sam odlučila dodatno se educirati o toj tehnici.

5. Kome biste preporučili New Code Leadership akademiju?
Program je vrlo bogat i zahtjevan u smislu da trebamo imati dovoljno jaku volju i motivaciju za promjenom. U svakom slučaju, dobije se dovoljno znanja, steknu vještine, pa se i sama promjena može lakše potaknuti i preživjeti. Program akademije zaista je koristan u svakom dijelu života za osobni rast i razvoj bez kojeg nema niti poslovnog uspjeha niti napredovanja.
Svi menađeri, poslovni ljudi, vlasnici firmi trebali bi proći takve programe. Ono što je također jako važno je da se postiže balans između privatnog i poslovnog života što je danas ogroman izazov i muškarcima i ženama.

Ako i Vas zanima  New Code Leadership akademija, saznajte više OVDJE.