Neuspjeh kao prijatelj djece

Čitajući naslov ovog članka, neki od vas vjerojatno se pitaju kako neuspjeh uopće može biti prijatelj, a pogotovo kada su djeca u pitanju? Ako na život gledamo kao na jednu veliku društvenu igru, najzanimljiviji i truda vrijedni potezi češće završe neuspješno nego uspješno, ali svaki neuspjeh predstavlja veliko iskustvo i uči nas idućim potezima. Kada bismo to trebali naučiti? Odgovor je u djetinjstvu.

Još od djetinjstva, zapadnjački način života (naš način života) uči nas orijentirati se ka uspjehu, pa tako djeci u vrtiću postaje vrlo bitno tko ima glavnu ulogu na završnoj priredbi, a u osnovnoj i srednjoj školi glavna uloga na priredbi mijenja se sa odličnim uspjehom. Međutim kada vaše dijete nije uspješno prema navedenim kriterijima, ono „ispada iz društvene igre“. Kako biste spriječili djetetov osjećaj manje vrijednosti i niskog samopouzdanja važno je da u djetinjstvu naučite svoju djecu da uz uspjeh, koji nas uvijek veseli, postoji i neuspjeh koji je također sastavni dio života. Slijedi nekoliko savjeta kako kako očuvati samopouzdanje vaše djece, pustolovan duh, ali i potaknuti razvoj emocionalne inteligencije i izvrsnosti kod djece:

 Već u nižim razredima osnovne škole uvedite ideju da je bolji neuspjeh u nečem zahtjevnom, nego uspjeh u nečem lakom – lak uspjeh ne vodi do izvrsnosti.

Na taj način potaknut ćete trud svog djeteta i naučiti ga kako postaviti prioritete, a jednako tako djelovat ćete na smanjenje paralize vašeg djeteta zbog straha od neuspjeha.

U razgovoru sa djetetom povremeno pitajte u čemu je pogriješilo.

Na taj način dijete će početi gledati na neuspjeh kao sastavni dio života i potaknut ćete razvoj samouvida i analize vlastitih postupaka. Osim toga, vrlo je važno da ponekad razgovarate i o vašim vlastitim neuspjesima i što kanite poduzeti po pitanju toga, jer na taj način svoje dijete učite razmišljati strateški.

Dopustite djetetu neuspjeh i kontrolirajte svoju reakciju.

Instinktivno spriječavamo pogreške vlastite, ali i tuđe djece od banalnih poput stavljanja raznih predmeta u usta, ili pak nešto ozbiljnijih kao dobivanje loših ocjena u školi. Jedini način na koji će vaša djeca nešto naučiti iz neuspjeha i pogreške je da ih naprave što više. U tom slučaju kontrolirajte svoje porive jer vaše dijete treba vašu podršku i pomozite svom djetetu da promisli unazad o koracima koji su ga doveli do tog neuspjeha pitanjima: Što misliš kako se to dogodilo? Što bi sljedeći puta mogao/la drugačije napraviti? Kako se osjećaš sada?

I za kraj, naučite svoju djecu kako prihvatiti konstruktivnu kritiku.

Uvijet za to je da im vi znate pružiti konstruktivnu kritiku, dakle istaknuti pozitivna i negativna ponašanja, a ne osobine djeteta.  Naučite svoju djecu da je loš osjećaj nakon pogreške prirodan svima nama, potaknite ga da potraži što može naučiti iz lošeg iskustva i pokažite mu kako ostati miran i kada je najteže. Ne zaboravite, djeca uče ono što vide, a ne ono šta čuju.

Želite li saznati i ostale „prijatelje“ vaše djece koje možete upotrijebiti u odgoju, pridružite nam se na poklon radionici „Razvijte izvrsnost kod djece“ 15.09. i 22.09. u prostorijama Partus akademije.