Zapeli ste! U čemu je problem?

Zapeli ste! U čemu je problem?  Vaši planovi u glavi i/ili na papiru izgledaju sjajno, no stvarnost je malo drugačija. Pokušajte za početak sami sebi odgovoriti na kojoj od 4. razina se nalazi problem?

  1. RAZINA PONAŠANJA (ne znate kako i/ili Vam nedostaju informacije)

Ako Vam nedostaju informacije, saznajte tko bi ih mogao imati i poduzmite što je potrebno da ih dobijete. Ako Vam nedostaje kompetencija i vještina, pročitajte najbolje knjige iz navedene tematike. Istražite što o tome kažu stručnjaci i imaju li možda dostupnih kvalitetnih besplatnih informativnih sadržaja (e-knjige, on-line predavanja i edukacija). Ukoliko sve to nije dovoljno, upišite formalni trening ili edukaciju. Ne dozvolite da Vam nedostatak informacija i kompetencija stoji na putu uspjeha.

Shvatili ste da ovdje nije problem, krenite na drugu razinu…

  1. RAZINA UVJERENJA („Ne mogu i ostala ograničavajuća uvjerenja… …)

Ispišite na papir svaku svoju “ne mogu” misao ili ograničenje. Nakon toga, pored svakog ograničavajućeg uvjerenja zapišite odgovarajuća pitanja.

Ograničavajuća uvjerenja: „Ne mogu se fokusirati“; “Nemam vremena”; “Nemam motivacije”; “Ne mogu si to priuštiti”; “Nisam sposoban”, “Strah me je…”

Odgovarajuća pitanja „Kako mogu poboljšati svoj fokus?“;”Kako se mogu bolje organizirati?”; “Kako se mogu motivirati? Što trebam učiniti kako bih se osjećao/la sposobnije? Kako mogu bolje upravljati svojim strahom? Zapišite odgovore, napravite plan i krenite u akciju.

Shvatili ste da ovdje nije problem? Prijeđite na iduću razinu…

  1. RAZINA VRIJEDNOSTI( „Važno mi je, ali…..”;”Htjela bih, ali….”)

Ako bolje razmislite, malo je toga što uistinu ne možete, bolje je pitanje je li to što želite vrijedno truda, vremena i vašeg angažmana? Pitajte se: Je li to doista želite i je li vam uistinu važno?

Budite brutalno iskreni prema sebi. Ukoliko ste shvatili da vam nije dovoljno važno, priznajte sami sebi: „Ne želim.” ili možda bolje “Trenutno ne želim, jer imam druge prioritete.“ Spremno preuzmite odgovornost za svoje odluke.

Ukoliko ste shvatili da Vam ipak je važno i želite, provjerite postoji li problem na posljednjoj razini…

  1. RAZINA IDENTITETA(„Ne vidim se u tome…“)

Razmislite je li to što želite u skladu s Vašim identitetom i onim tko želite biti i/ili postati. Ukoliko odgovor nije potvrdan –  odustanite. Postavite si novi cilj i krenite dalje.

Ukoliko je odgovor potvrdan, zamislite jasnu sliku sebe kako postižete to što želite. Vizualizirajte si kako ćete izgledati, osjećati se i tko ćete biti kada postignete svoj cilj. Zamislite sve korake koji će Vas dovesti do toga, zapišite ih i pokrenite se.

Ne odustajte od svojih ciljeva, samo zato što su „teški“i zahtjevni. Na kraju dana najteže je suočiti se s time da smo mogli, a nismo se usudili. Da smo imali priliku, al je nismo iskoristili.